Az év zenekari művésze: Sárközi Gábor, a Savaria Szimfonikus Zenekar nagybőgőse

2016.06.17. 13:06

Lételeme a zene. Interjú.

A Művelődési Minisztérium és a Magyar Zeneművészek Szövetsége által alapított, a szimfonikus zenekari és énekkari művészek részére adományozható díjról minden évben titkos szavazással döntenek a Savaria Szimfonikus Zenekar tagjai.
A 2015/2016-os évadzáró társulati ülésén Sárközi Gábor nagybőgős kapta az elismerést művésztársaitól.

- Mit jelent számodra ez a díj?

- Mindenképpen nagy megtiszteltetés. Büszkeséggel tölt el ez az elismerés, megbecsülés nekem és a bőgőszólamnak is.  Ezt a díjat általában a zenekar szólistái szokták megkapni, ezért különösen megsokszorozza az értékét, hogy idén én nyertem a díjat.

- Meglepett a díj?

- Igen, nagyon meglepett. Abszolút nem számítottam rá.  A zenekar történetében eddig nagybőgős még nem kapta meg ezt a díjat.

- Szakmailag milyen volt számodra ez az évad? 

- Ez az évad számunkra meglehetősen nagy kihívásokat hozott. Úgy gondolom, hogy ezeket a feladatokat sikerült a szólamnak teljesíteni, és a zenekarnak egy biztos alapjai voltunk. A ritmikai és intonációs problémák szinte eltűntek a szólamból, így egy kiegyensúlyozott része lettünk a zenekarnak, akikre lehet számítani.

- A zenekaron kívül van-e egyéb zenei együttes, amelyben fellépsz?

- Szombathelyen a Camerata Pro Musica Zenekarban kaptam meg az állandó kisegítői státuszt, amire szintén nagyon büszke vagyok, hiszen ez a zenekar szakmailag és emberileg is nagyon közel áll hozzám. Ahogy időm engedi, próbálok eleget tenni a külföldi szerepléseknek is. Főképp a bécsi nagybőgős kollegáim hívnak szintén megtisztelő felkérésekre.  Mint nagybőgős, játszom természetesen más zenei stílusokban is, és ezekkel a formációkkal már szinte bejártam az egész világot.

- Mi lesz a következő produkció, amiben hallhatunk majd téged?

- Július 9-16-ig megrendezésre kerülő Bartók Szeminárium és Fesztivál műsorában is én vezetem a szólamot, és ez sok felkészülést igényel most tőlem.  A zene, amúgy is betölti az egész napomat. Amikor nem a zenekarban játszom, akkor tanítok, ha nem tanítok, akkor zenét hallgatok, ha nem zenét hallgatok, akkor a gyermekeimmel töltöm az időm fennmaradó részét, akikkel szintén rengeteget gyakorolunk, hiszen ők is hangszeren játszanak. Ezt jelenti számomra a zene, betölti az életem!

Fotó: sso.hu

.