35 éves a szombathelyi uszoda és a Szombathelyi Vízmű SC

Barta Balázs

2016.07.04. 22:07

1981. július 4-én nyitott meg az éppen felújítás alatt álló szombathelyi Fedett Uszoda. Sok-sok képet nézegethet!

1981. július 4-én nyitott meg az éppen felújítás alatt álló szombathelyi Fedett Uszoda, mely a Szombathelyi Vízmű SC otthonául szolgál a nyitás pillanatától kezdődően. Ennek apropóján készíti el az országosan is rendkívül sikeres úszóegyesület történetének feldolgozását.

Hamarosan az interneten is hozzáférhető lesz a versenyzők eredményeit, a versenyek jegyzőkönyveit és fotóit bemutató egyedi áttekintés. Az első szakasz – 1981-1989. – elektronikus feldolgozása már megtörtént. 1983-ig mint az 1977-ben alapított Haladás Sportiskola szakosztálya, 1983-től pedig költségvetési megfontolásokból a Vasivíz Zrt. égisze alatt működő Szombathelyi Vízmű SC néven. Érdekességképpen, az egyesület működésének első négy évében, amíg felépült a modern uszoda, a Tófürdőn történtek az edzések, idényjelleggel, akárcsak 2016-ban, az idei uszodai felújítás idején.

1984-ben szerződtette az egyesület dr. Hargitay András világbajnokot, ma a Magyar Úszószövetség szövetségi kapitányát, szaktanácsadóként. A feladat egy professzionális, országosan is versenyképes utánpótlás-nevelő centrum létrehozása volt.

31 éve jár a Szombathelyi Vízmű SC osztrák partner-egyesületéhez versenyre, Spittal-ba. Az akkori osztrák vezetőedző lánya, aki hajdanán még úszó volt, ma az osztrák egyesületet vezeti. Akik akkor úszni jártak oda, ma a gyermekeiket viszik. Ma már történeti ereklye az autóstérkép kézzel kihúzott útvonallal, mely az akkori navigációra való felkészülést bizonyítja.

1986-ban rendezett először Szombathely országos bajnokságot, akkor még ún. úttörő korosztályban, 28 egyesület 380 versenyzőjének. Az akkori versenyeken úszó gyermekként részt vett Egerszegi Krisztina, Czene Attila, de látogatást tett többek között Darnyi Tamás, Szabó Tünde, Gyurta Dániel, Cseh László is. Ezt követően 2014-ben rendezett az egyesület korosztályos bajnokságot 400 úszóval, a delfin korosztály számára.

A megyei csúcsok között van olyan, mely immár több, mint 30 éves. A lányok között Kántor Alíz és Kiss Valentina, míg a fiúk részéről Menyhárt Bizsán és Zalka András eredményei bizonyultak kortalannak. Ugyanakkor Maxim Imola és Maxim Dóra, Hegyi Zsanett, Biky Gábor, Balogh Szilárd mind több, mint 10 éve tartanak megyei csúcsokat.

Barta Balázs

Galéria

.