Egyre zavarosabb az MSZP népszavazása körüli helyzet

2016.07.27. 19:20

A párt úgy véli, nem tiszta, mi alapján minősítenek érvénytelennek aláírásokat.

Az MSZP szerint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által nyilvánosságra hozott utasítás nem egyezik azzal, amit szakértőik láttak a földügyben kezdeményezett népszavazást támogató aláírások ellenőrzésének helyszínén.

Az MSZP szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökéhez fordultak, hogy az NVI adja ki azt a titkos belső utasítást, amelynek alapján ellenőrzik a földügyben kezdeményezett népszavazást támogató aláírások hitelességét.

Közölték: azért fordultak a NAIH-elnökhöz, mert az a dokumentum, amelyet az NVI időközben nyilvánosságra hozott, nem egyezik azzal a belső utasítással, amelyet szakértőik az ellenőrzések helyszínén láttak.

A szocialista párt úgy értékelt: az NVI több mint negyedmillió ember akaratát kívánja figyelmen kívül hagyni. Így Pálffy Ilona, a választási iroda vezetője végzi el azt a feladatot a Fidesznek, "amit február 23-án a kopasz verőemberek" - folytatták.

Azt írták: ha az NVI szempontjai törvényesek lennének, nem titkolnák azokat, ezért feltételezhető, hogy a titkos belső utasítás olyan "rosszindulatú szempontokat" tartalmaz, amelyek célja, hogy minél több aláírást találjanak érvénytelennek.

Az MSZP hangsúlyozta: az aláírások érvényességét a törvények és jogszabályok alapján kell meghatározni, méghozzá a lehető legnagyobb átláthatóságot biztosítva.

Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese kedden, sajtótájékoztatón fejtette ki: a termőföldek értékesítésével összefüggésben benyújtott kezdeményezésük elbírálását felügyelő munkatársaik azt tapasztalták, hogy az NVI nem mondja el, mi alapján minősít nem megfelelőnek egy-egy szignót.

A választási iroda ezt követően kedden nyilvánosságra hozta a népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzési szempontjait. Hangsúlyozták: az NVI az aláírások ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok és a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásai alapján végzi.

Február 23-án kisebb tömeg jelent meg az NVI Alkotmány utcai épületének kapujánál, arra várva, hogy a Kúria honlapján megjelenjen az a végzés, amely megnyitja az utat egy újabb népszavazási kérdés benyújtása előtt a vasárnapi boltzár ügyében.

A kérdést végül elsőként egy magánszemély tudta leadni, megelőzve Nyakó István MSZP-s képviselőt; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat. A Fidesz elhatárolódott a történtektől, míg ellenzéki pártok szerint diktatúrákba illő bűncselekmény történt.

Címlapfotó: illusztráció - Molnár Edvárd (MTI)

.