Pár éven belül 20-25 százalékos áremelkedés jöhet?

2016.07.29. 08:32

Négy-öt éven belül.

Szinte paradicsomi állapotok vannak a bérből élők számára: az egyre súlyosbodó munkaerőhiány ­miatt lendületes keresetemelést tudnak kiharcolni a dolgozók sok cégnél, miközben az árak a boltokban alig nőnek. (Idén az élelmiszerek átlagosan csupán 0,6 százalékkal drágultak, a ruházkodási cikkek ennyivel sem, a tartós fogyasztási cikkek 1,3 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly ilyenkor.)

Ám középtávon, azaz 4-5 év alatt 20-25 százalékos árnövekedés is lehet a kiskereskedelemben – legalábbis a Népszabadság információi szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tárcájának várakozását ismertetve zárt ajtók mögött ezt közölte egy május közepén tartott egyeztetésen. A tanácskozás egyik résztvevőjének beszámolója szerint a miniszter ezt a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) egy, a bérekről szóló beszélgetésen vetette fel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban valótlannak nevezte a lap azon állításunkat, miszerint Varga „az említett ülésen arról beszélt”, hogy a tárca „20-25 százalékos kiskereskedelmi áremeléssel számol a következő években”. 

Hosszú távon azonban igaz, hogy áremelésre kerülhet sor a Népszabadság által megkérdezett érintettek szerint. 

A teljes cikk itt olvasható el.

.