A helyiek szerint iszapos ár vonult végig Bokodon, a biztosító szerint nem

2016.08.24. 11:10

Egy érdekes vitás ügy.

Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) nem rendelkezik olyan mérőhálózattal, amely alapján teljes bizonyossággal megállapíthatnák, hogy június 11-én volt-e felhőszakadással kísért vihar a Komárom-Esztergom megyei Bokodon, a biztosító mégis az OMSZ adatai alapján utasította el többek között Csonka Béla kárigényét - írta meg a Pénzcentrum.

A férfi azt követően nyújtotta be kárigényét a biztosítójához, hogy az ítéletidő sokmilliós kárt hagyott maga után az egész településen, így nála is. Azt mondta, pusztításról képeket és videót is készített.

Az RTL Klub Híradója a múlt héten adott hírt a történetről. Ebből kiderült, hogy a kárigényeket a biztosító ellenére utasította el, hogy a vízátfolyás nyomai a biztosító kárszakértői szerint is láthatóak voltak a helyszíni szemlén. De a biztosító fő érve az volt, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint aznap nem volt a településen vihar. A helyiek szerint alig egy óra alatt több mint 50 milliméter eső esett, ami iszapos áradatként söpört végig a településen.

A Pénzcentrum utánajárt, hogy az OMSZ nem rendelkezik olyan mérőhálózattal, amely alapján teljes bizonyossággal megállapíthatnák, hogy június 11-én volt-e felhőszakadással kísért vihar Bokodon, hiszen csak 75-80 százalék valószínűséggel tudják megállapítani azt, hogy az ország bizonyos pontján esett-e az eső, illetve 85 százalékos bizonyossággal tudják megbecsülni, hogy egy adott helyen, egy adott időpontban volt-e szél, hiszen a jelenleg rendelkezésre álló mérőállomások (750 van belőlük) csak erre képesek. Akkor is csak 90 százalék pontossággal tudnák megmondani, hogy valahol esett-e az eső, ha tízezer mérőállomása lenne az OMSZ-nek. Mindezt Molnár László, az OMSZ Szolgáltatási Osztályának vezetője mondta el a lapnak.

A lap megkereste az érintett Groupama Biztosítót is. Ők a konkrét biztosítási üggyel kapcsolatban, a biztosítási titokra hivatkozva, nem tudtak információval szolgálni. Annyit viszont közöltek, hogy az időjárási adatok tekintetében az Országos Meteorológiai Szolgálat információit tartják elsődlegesnek, mely adataink alapján nem bizonyított a szabályzatban megfogalmazott biztosítási esemény bekövetkezése. Ezzel együtt munkatársaik minden körülményt értékelve hozzák meg a szakmai döntésüket. Hozzátették: Az ügyfelek észrevételeit fontosnak tartják, és felülvizsgálati kérelmet minden ügyfelüknek joga van benyújtani vállalatukhoz.

A Pénzcentrum megkeresésére kiemelték: a bokodi eset kapcsán a felülvizsgálati eljárást a társaság saját döntése alapján indította el, és a folyamat várhatóan e héten lezárul.

A fotók Csonka Béla felvételei

.