Csak Orbán Viktor szerint nem változott meg az EU menekültpolitikája?

2016.09.17. 10:58

Erről írnak a hírportálok.

A 444.hu úgy összegezte a történteket, hogy a helyzet olyan, mintha Orbán egy másik adást nézett volna - írta az Index.

Az MTI tudósításában az olvasható, hogy a pénteki pozsonyi EU-csúcs sikertelen volt abból a szempontból, hogy nem sikerült megváltoztatni Brüsszel bevándorláspolitikáját - ezt mondta Orbán Viktor az uniós tagállamok vezetőinek informális csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón, pénteken Pozsonyban.

A kormányfő kiemelte: továbbra is a korábbi "önsorsrontó és naiv" bevándorláspolitika uralkodik az unióban, most is többet beszéltek a szétosztás gyorsításáról, mint a migránsok megállításáról a schengeni övezet határán. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő sajtótájékoztatót tart az Európai Unió tagországai vezetőinek nem hivatalos csúcstalálkozója után Pozsonyban 2016. szeptember 16-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A zárónyilatkozat viszont egyáltalán nem szól a migránsok szétosztásáról. Helyette viszont éppen azok a pontok vannak benne, amiket a magyar miniszterelnök hiányolt.

  • Soha többet nem engedhetjük meg a tavalyi ellenőrizetlen hullám megismétlődését, és tovább kell csökkenteni a szabálytalanul érkező migránsok létszámát.
  • Biztosítani kell a schengeni külső határok teljes ellenőrzését.

Sőt, a lengyel és a szlovák miniszterelnök is a tárgyalás sikereként emlegette, hogy megváltozott az EU menekültpolitikája. Éppen abban az irányban, amit Orbán szeretett volna. Igaz, ha ezt Orbán beismeri, akkor nem folytathatná az EU-t támadó népszavazási kampányát - olvasható a cikkben.

Kvótaügyben Orbán szerint mindenképpen szükség lesz a magyar népszavazásra, azonban a záródokumentumban van egy erős utalás arra, hogy a tanácsban ezentúl nem akarnak olyan eszközökkel élni, amelyekben nincs teljes konszenzus:

„Elköteleztük magunkat, hogy közös megoldásokat keressünk azokban az ügyekben is, amelyekben megosztottak vagyunk” – olvasható.

Ez alapján nem valószínű, hogy a közeljövőben megismétlődhet az a tavaly szeptemberi helyzet, amikor több tagállam, köztük Magyarország ellenszavazata ellenére is átnyomta a belügyminiszterek tanácsa az eddigi egyetlen olyan kvótadöntést, ami kötelező Magyarországra nézve - összegez a lap.

.