Újabb részletek derültek ki a nyíregyházi lövöldözésről

2016.09.01. 14:03

Megszólalt a férfi, aki felfedezte az áldozatokat és a gyilkos kórházi főnöke is. A román elkövetőt elfogták.

Lövések hangjára, majd sikoltozó, véres lábbal rohanó kisgyermekre lett figyelmes a nyíregyházi lövöldözés egyik tanúja.

Takács Sándor, aki a bűncselekmény helyszínének közelében lakik, az M1 aktuális csatornának csütörtökön elmondta: éppen kerékpárral ment el a ház előtt, amikor hallotta a lövéseket. A házban megtalálta a meglőtt párt.

Rendőrök helyszínelnek Nyíregyházán 2016. augusztus 31-én a Friss utcában

Kiemelte: először nem tudta, mi történt, azonban amikor visszafordult, megpillantott egy sikoltozó, véres lábbal rohanó kisgyermeket. Telefon nem volt nála, ezért hazarohant, hogy segítséget hívjon.

Amikor bement a lövöldözés helyszínére, látta, hogy a férfi vértócsában fekszik. A feleség mozdulatlan volt, a férj azonban vizet kért, és Takács Sándor beszélgetett vele, miközben várta a mentőt.

A sérült férfi megnevezte az elkövetőt, és elmondta, hogy mi történt: a lövöldöző fegyvert fogott a fejéhez, és azt mondta, "meghalsz" - nyilatkozta a szomszéd.

Szerda délután egy 54 éves román férfi egy házaspárra lőtt rá egy Friss utcai családi házban, a 40 éves nő meghalt, a 49 éves férfit életveszélyes sebesüléssel vitték kórházba. A helyszínen egy 7 év körüli ikerpár is tartózkodott, ők nem sérültek meg, de sokkos állapotba kerültek.

Elfogták csütörtökön Kolozsváron azt a román orvost, akit a magyar rendőrség azzal gyanúsít, hogy előző nap Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, megölve az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette - adta hírül a román Digi 24 hírtelevízió.

Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az 1962-ben született nagyváradi férfit román idő szerint röviddel három óra után fogták el Kolozsváron a Constantin Brancusi utcában.

A férfit a kolozsvári ítélőtábla elé állítják, majd ezt követően kezdődhet el a román és a magyar hatóságok közötti együttműködés a további eljárásokról - magyarázta a szóvivő.

A magyar rendőrség kezdeményezésére a Nyíregyházi Járásbíróság európai elfogatóparancsot adott ki csütörtökön Stamatiu Dan 54 éves román férfi ellen, mivel a gyanú szerint ő lőtt rá a nyíregyházi házaspárra szerdán.

Az egyik Friss utcai családi házban történt lövöldözés nyomán egy 40 éves nő meghalt, egy 49 éves férfit pedig életveszélyes sebesüléssel vittek kórházba. A helyszínen egy 7 év körüli ikerpár is tartózkodott, ők nem sérültek meg, de sokkos állapotba kerültek.

A magyar sajtóban eddig megjelent információk szerint a gyanúsított a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház tüdőgyógyász főorvosa. Az egészségügyi intézmény honlapján olvasható információk szerint a kórházban valóban dolgozik ilyen nevű orvos.

A Facebook-profilja szerint Dan Stamatiu Nagyváradon született, a helyi Emanoil Gojdu Gimnáziumban érettségizett, majd a kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (UMF) szerzett diplomát. Sátoraljaújhelyen él, a közösségi profilja szerint három gyermeke van.

Sajtóinformációk szerint szerelemféltés állhat a gyilkosság hátterében.

Nemzetközi jogsegély keretében kezdeményezi a rendőrség a gyanúsított kiadását - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon csütörtökön. A Borsod Online (www.boon.hu) a tüdőgyógyász főorvosként dolgozó férfi kórházi felettesére hivatkozva azt írta, a gyanúsított a bűncselekmény ideje alatt a szabadságát töltötte.

A weboldal megkeresésére Kovács Lajos, a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház megbízott igazgatója az írta, hogy az 54 éves nagyváradi férfi kilenc éve dolgozik az intézményben, jelenleg a korábban kért és engedélyezett szabadságát tölti.

"A főorvossal szemben munkája során sem szakma, sem etikai kifogás nem merült fel. A kórház az üggyel kapcsolatban semmilyen információval nem rendelkezik" - írta Kovács Lajos a weboldal tudósítása szerint.

A Kelet-Magyarország napilap a Szabolcs Online (www.szon.hu) weboldalon arról számolt be, hogy a román férfi a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban is dolgozott tüdőgyógyászként csaknem tíz évet. Molnár Sándor, az intézmény igazgató-főorvosa a lap újságírójának azt mondta, a férfi körülbelül tíz évvel ezelőtt, jobb ajánlatot kapva ment át a sátoraljaújhelyi kórházba, ahol a tüdőgondozó vezetőjének nevezték ki.

"A személyiségéről csupán annyit tudok elmondani, hogy kirívó szabálysértést, függelemsértést soha nem követett el, végezte a munkáját, mint más beosztott orvos" - közölte a főorvos a napilap kérdésére.

Fotó: Taipusz Attila (MTI)

.