Vasárnap a szombathelyi Szent Márton-templom harangja szól a Kossuth Rádióban

2016.11.11. 10:32

A délelőtti ünnepi szentmisét a székesegyházból pedig élőben közvetíti a rádió.

Vasárnap a szombathelyi Székesegyházban 10:oo órakor kezdődő ünnepi szentmisét élőben közvetíti a Kossuth Rádió (celebrál Bábel Balázs érsek). Délben pedig a szombathelyi Szent Márton templom harangja lesz hallható a Kossuthon.  A templomnak ez a búcsúnapja az idén. A harang-felvétel hetekkel korábban már elkészült, és az ünnep napján délben ország-világ hallhatja majd, miként szól a szombathelyi Szent Márton templom harangja.

A harangszó előtt az alábbi szöveg lesz hallható a templomról:

A mai Szombathely keleti részén a római korban Savaria egykori temetője terült el, a középkorban pedig az önálló Szent Márton falu állt. A IV. századi ókeresztény temető egyik sírkápolnájában nyugodott a városban vértanúvá lett püspök, Szent Quirinus. Fölötte 860-ban már biztosan állt a Szent Márton Plébániatemplom. Szent István korában fatemplomot, majd a XI. század végén téglából épült szentélyt építettek a helyére. 1230 táján megnagyobbították, kifestették. Egy 1360-ban kelt oklevél említi a templom előtt található kő kutat, amelynek vizével Szent Márton megkeresztelte édesanyját. A fiatal Márton 355-ben elhagyta Poitiers-t, mert álmában utasítást kapott, hogy térjen vissza szülőföldjére, Pannoniába, és ott hirdesse az evangéliumot.

A szombathelyi Szent Márton templomot a XV. században gótikus stílusban átépítették. 1638-ban a domonkos rend vette birtokba, akik miután felépítették mellette kolostorukat, egy új, háromhajós templom tervezésébe kezdtek. A jelenlegi barokk templom 1674-re készült el, az itáliai Carlo della Torre építőmester munkájaként. Északi mellékkápolnája felett olvasható a felirat: Hic natus est Sanctus Martinus, azaz: itt született Szent Márton.

37 m magas tornyában három harang lakik, mindegyiket 1929-ben öntötte Szlezák László Budapesten. Délidőben az 1218 kilós nagyharang szólal meg.

Forrás: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

.