Így nem szaladnak fel ránk plusz kilók - étkezési 1x1 karácsonyra

2018.12.25. 15:45

Négy egyszerű szabályt kell betartani: mit, mennyit, mikor és hogyan.

Ha ezt betartjuk, az ünnep alatt sem szaladnak fel ránk felesleges kilók és nem lesz bűntudatunk sem.

Négy egyszerű szabályt kell betartani, és akkor karácsonykor sem kell sanyargatnunk magunkat: mit, mennyit, mikor és hogyan.

Először is semmit sem szabad megvonni magunktól, ami az ünnepi hangulatot emeli.

Mennyit?
Maradhatnak a klasszikus magyar alapanyagok és fogások, csak ésszerűsíteni kell mindenekelőtt a mennyiségen.

Karácsonykor otthon, a családban, valamint a rokonoknál mindenki nagyon sokfélét főz, s ha mindent meg akarunk kóstolni, akkor ezekből kis adagokat szabad csak fogyasztani.

Az édességek, desszertek sincsenek tiltólistán. Tortából is elég csak egy vékony szeletet vágni. Higgye el, három szelet torta, ugyanolyan ízű mint egy!

Hogyan?
A zsiradék az élelmiszerekben a legnehezebben emészthető összetevő. Év közben nagyon kevés halat fogyasztunk. Karácsonykor pedig bő zsiradékban sütjük, sőt majonézzel, tartármártással tálaljuk. A hal önmagában energiaszegény élelmiszer, de ilyen konyhatechnológiával elkészítve „horrormagasságba” emelkedik az energiatartalma és nehezen emészthetővé válik.

Nem a rántott halat kell lehúzni az ünnepi menüről, hanem másképpen kell elkészíteni: sütőben, tepsiben.

Mit?
Sült húsokat, salátákat fogyasszunk leginkább, ezek kevésbé terhelik meg a gyomrot. A salátákhoz, főtt tésztákhoz extra szűz olíva- vagy lenmagolajat használjunk. Az olajban sütés során káros vegyületek képződnek. Margarint nem ajánlott ételkészítéshez.

Mikor?
„Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus” – tartja mondás. A reggelinek vitathatatlanul fontos szerepe van, de ekkor sem szabad túlzásokba esni. Az ideális reggeli kb. 4-500 kalóriát tartalmaz. Nagyon fontos, hogy reggel, azonnal pótoljuk az éjszakai folyadék veszteséget. Legjobb választás egy nagy pohár tiszta víz vagy kis mértékben édesített gyümölcstea.

.