Riasztás: viharos szél és hó is várható

Szilveszterre pedig kemény fagyokat ígér a meteorológia

2016.12.27. 12:35

Több járásra másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél veszélye miatt kedden délelőtt. Az érintett területeken a következő órákban akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökések is lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a fővárosban, Pest megyében, valamint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szintén a viharos szél miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Vas megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Azt írták: főként az Észak-Dunántúlon, középső országrészben, kisebb eséllyel délnyugaton, északkeleten lehet 70 kilométer/óránál erősebb a szél. Kiemelten a Kisalföldön és a Dunántúli-középhegységben 90 kilométer/óra körüli, illetve azt meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Szerdára virradó éjszaka némileg veszít erejéből a szél, de szerda napközben az északkeleti megyékben ismét viharossá fokozódhat a szél.

Kitértek arra is, hogy kedd este, késő este a Dunántúlon, középső országrészben észak felől egy gyengébb csapadékzóna vonul át. Az eső, havas eső mellett a hegyekben (főként a Bakonyban) kevés hó is hullhat. Szerda hajnalban a Nyugat-Dunántúlon az eső, havas eső mellett átmeneti ónos eső sem kizárt. A magasabban fekvő helyeken nyugaton (Soproni-hegység, Kőszegi-hegység) ugyanakkor főként a reggeli órákban kevés hó is hullhat.

Illusztráció. Fotó: Sóki Tamás (MTI)

Szerdán is többfelé erős lehet a szél - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből. A Dunántúlon többnyire erősen felhős lesz az ég, a Dunától keletre viszont már napos, csapadékmentes időre van kilátás. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 3, a maximumhőmérséklet 1-7 fok között alakul.

Csütörtökön napos idő várható csapadék nélkül. A leghidegebb órákban mínusz 6 és 0 fok között alakul a hőmérséklet, napközben 0-5 fokig melegszik a levegő.

Pénteken néhol borult, párás, ködös, míg másutt napsütéses lesz az idő, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 9 és mínusz 4 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél hidegebb is lehet. A nappali maximumok a borult területeken mínusz 3, a naposabb részeken plusz 2 fok körül alakulnak.

Hétvégén az év utolsó, és az új év első napján hasonlóan alakul az időjárás: az ország nagy részén borult, párás, helyenként tartósan ködös időre van kilátás zúzmarával. Helyenként ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 3, vasárnap mínusz 7 és mínusz 2 fok között valószínű. Napközben mínusz 5-0 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

.