Áder félretájékoztatta a diákokat - állítja a CEU rektorhelyettese

2017.04.26. 07:45

Enyedi Zsolt Facebook-oldalán éjszaka reagált a köztársasági elnök által az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumába kedden elhangzottakra.

Áder János köztársasági elnök (j) előadást tart a budapesti Trefort Gimnázium fenntarthatósági témahetének keretében 2017. április 25-én. MTI Fotó: Kovács Tamás     

Nagy érdeklődés kísérte Áder János előadását, hiszen bár korábban egyeztett programról volt szó - az iskola a fenntartható fejlődés témakörében nyert pályázatot, ezért tartott előadást a köztársasági elnök - közben az Országgyűlés az érintettekkel történő egyeztetés nélkül, egyik napról a másikra elfogadta a "CEU-törvényt", ami miatt a trefortos tanárok és diákok közül is sokan fejezték ki tiltakozásukat.  A diákok kérdéseket is feltehettek az előadás után, és éltek is a lehetőséggel. 

Enyedi Zsolt rektorhelyettes a CEU-val kapcsolatos kérdésekre adott válaszokra az alábbiakban reagált. A teljes szöveget változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Elnök Úr!

Szeretném megköszönni, hogy ellátogatott volt iskolámba és válaszolt a diákoknak az egyetememre vonatkozó kérdéseire. Ugyanakkor sajnálom, hogy több fontos kérdésben félretájékoztatta a diákokat.

Nem felel meg a valóságnak, hogy három Közép-európai Egyetem lenne. Intézményünk két egységből áll, az amerikai akkreditáltságú CEU-ból és a magyar akkreditáltságú KEE-ből.

Mindkét egység oktat. Nem felel meg tehát a valóságnak, hogy Magyarországon csak a KEE folytat képzéseket, a CEU pedig nem. A képzéseknek négy ismérve van: diákok, programok, oktatók és épületek. (1) Diákjaink mindegyike beiratkozik a CEU-ba. (2) A programok hetven százalékának csak CEU-s akkreditációja van. (3) Valamennyi oktató munkaszerződésében szerepel, hogy részt kell venniük a CEU oktatási tevékenységében és egy részüknek csak CEU-s munkavégzésre vonatkozó szerződése van. (4) Az épületek és egyéb oktatási eszközök a CEU használatában is állnak.
Nem felel meg a valóságnak, hogy a KEE akkor is minden gond nélkül folytathatja jelenlegi tevékenységét, ha a CEU-nak távoznia kell. A CEU és a KEE infrastrukturális, oktatási és kutatási szempontból is szerves egységet alkotnak. Ennek az egységnek az alapját a méreteit tekintve nagyobb, eredetét tekintve pedig régebbi, amerikai akkreditáltságú programok alkotják. A CEU elűzése a KEE programjait is aláássa. 

Nem felel meg a valóságnak, hogy a törvény egyetlen mondata sem vonatkozik a KEE-re. A 9. § (2a) alkalmazása megköveteli a hasonló nevű egyetemek esetében, hogy a később létrejött egység változtassa meg a nevét. A mi esetünkben ez éppen a KEE-t érinti.

Az az állítás, hogy egyes nyugati országok szabályozása szigorúbb mint a magyar félrevezető. A magyar szabályozás létező intézményeket lehetetlenít el. Nem tudok olyan másik nyugati országról, amely létező, törvénytisztelő és tekintélyes egyetemeknek az országból való kiszorításához vezető törvényeket hozott volna. 
Amikor Ön Ignatieff rektor urat idézte, Ön azt a félrevezető benyomást keltette mintha a rektor úr azt állította volna, hogy egyetemünk magyarországi működését semmilyen veszély nem fenyegeti. Azonban a rektor úr csak azt mondta, hogy az egyetem nem fog megszűnni, valamint azt állította, hogy ragaszkodunk Budapesthez. Azt nem mondta, hogy bármit hajlandók vagyunk elfogadni azért, hogy jelenlegi helyszínünkön maradhassunk. Azt gondoljuk, hogy az igazság a mi oldalunkon van, és azt reméljük, hogy maradni fogunk, annak ellenére, hogy a kormány mindent megtesz az ellenkezőjéért. Azonban miután a kormány eddig semmilyen érvre nem reagált, ebben a pillanatban nem látjuk a megoldást. Budapesti működésünk sajnos igenis veszélyben van.

Végül Ön azt mondta, hogy amennyiben megvan a jóindulat mindkét félben, a tárgyalások megoldáshoz fognak vezetni. Egyetemünk számos alkalommal kifejezte készségét a párbeszédre. Azonban egyeztetést kérő leveleinkre a kormánytól eddig vagy elutasító választ kaptunk vagy semmilyet. 

Hol van itt a jóindulat, elnök úr?

Kérem gondoljon bele, miért nem hallgatott Önre a kormány, és miért nem kezdett tárgyalásokat az érintettekkel? Attól tartok azért, mert nem tisztelik Önt eléggé.

Hogy ez miért van, nem tudom. De azt gondolom, hogy amennyiben Ön kissé kritikusabban viszonyulna a kormányzati érvekhez, talán az Ön tekintélye is növekedne. 

Végül engedje meg, hogy hangsúlyozzam, jól esett, hogy Ön értékesnek találja az egyetemünkön folyó munkát, és nagyra értékeltem az Ön beszédmódjának civilizált hangnemét.

De nem látom, hogy a helyzetet jottányit is javította volna.

A 444.hu már nem fogalmazott ilyen finoman, konkrétan azt írták, hogy Áder "belehazudott egy generáció szemébe" a Trefortban. A cikkben az államfőnek feltett kérdéseket és a válaszokat is meg lehet nézni.

 MTI Fotó: Kovács Tamás     

Az MTI az alábbi tudósítást közölte a köztársasági elnöki látogatásról.

Teljesíthető feltételnek nevezte a köztársasági elnök azt, hogy a CEU ügyében előzetes megállapodás jöjjön létre az Egyesült Államok kormánya és a magyar kormány között.

Áder János az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban a Fenntarthatósági témahét alkalmából tartott előadásán, kedden Budapesten, kérdésekre válaszolva beszélt erről. A diákok a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán a Central European Universityről (CEU) is kérdezték az államfőt, amiről elmondta: vélekedése szerint viszonylag könnyen teljesíthető feltétel az, hogy előzetes megállapodást kössön az Egyesült Államok kormányával a magyar kormány, ami sokkal lazább jogi kategória, mint a nemzetközi egyezmény. Jóhiszeműség kell hozzá mindkét fél részéről, amit a törvény aláírásakor kiadott nyilatkozatában is említett - fűzte hozzá.

Az államfő hangsúlyozta, a felsőoktatási törvénymódosítás a CEU kapcsán a New York-i nonprofit egyesületre vonatkozik, amely képzést nem folytat, de van diplomakiadási joga, nem a budapesti Közép-európai Egyetemre vagy a budapesti egyetemet működtető alapítványra. Elmondta azt is, hogy a CEU New-York-i nonprofit alapítványának meg kellene egyeznie egy New-York-i egyetemmel, hogy biztosítsa a CEU képzési hátterét, így teljesíthető lenne a törvénymódosítás által szabott új feltétel. Kijelentette, nagyon komoly értékteremtő munka, hasznos tevékenység folyik az egyetemen. Felidézte: Orbán Viktor kormányfő is azt mondta a parlamentben, hogy "nem áll a kormány szándékában a Soros György által támogatott Közép-európai Egyetem bezárása", ami vélekedése szerint egybecseng a Michael Ignatieffnek, a CEU rektorának állításával, hogy nincs veszélyben a CEU léte.

Áder János a fenntarthatóságról szóló előadásában elmondta, stockholmi egyetemi kutatók szerint 3 feltétele van annak, hogy megálljon a szén-dioxid kibocsátás növekedése. Szavai szerint apró reménysugár, hogy az elmúlt 3-4 évben ez megállt, bár vita van róla, átmeneti stagnálás-e,vagy tetőzik-e az emelkedés. A másik feltétel, hogy 10 évente meg kell felezni a szén-dioxid kibocsátást, míg a harmadik, hogy abbahagyják az erdőirtásokat, amely az óceán mellett az egyik legnagyobb szén-dioxid-elnyelő - ismertette.

Magyarországnak jó a kiindulópontja, 6 tonna ez egy főre eső szén-dioxid kibocsátása, amivel jóval az uniós átlag alatt van. Elsőként írta alá a párizsi klímamegállapodást is az uniós országok közül, valamint folyamatban van a nemzeti klímastratégia kidolgozása, és azt javasolják, hogy gondolják újra a nemzeti energiastratégiát - mondta. Az államfő kiemelte az elektromos autózás elterjedése érdekében hozott kormányzati döntéseket és a napelemek felszerelésére nyújtott támogatást.

A paksi atomerőmű bővítésének szükségességét firtató kérdésre Áder János leszögezte: a legfontosabb tényező a biztonság. Azonban amíg nem lehet gazdaságosan, környezetbarát módon megoldani a nap- vagy a szélenergia tárolását, addig szükség van alaperőművekre, Magyarország pedig az atomenergia mellett döntött.

Áder János a szélerőművekkel kapcsolatos kérdésre elmondta, vita van közte és a kormány illetékesei között ebben, az államfő szerint nem helyes lemondani a szélerőművekről, míg a kormány a napenergiát tekinti elsődlegesnek.

A köztársasági elnök üdvözölte a diákok releváns kérdéseit és nyitottságát, közéleti érdeklődését is. Az államfői hivatal tájékoztatása szerint a mostani volt az első alkalom, hogy egy köztársasági elnök közéletről, politikáról beszélgetett diákokkal, amit élőben közvetítettek az interneten.

A szervezők elmondása szerint a Fenntarthatósági témahétre több mint 1800 iskola regisztrált, az eseménysorozatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a pontvelem.hu szervezte.

(MTI)

.