Egyelőre ne reménykedjen az óraátállítás megszüntetésében (szavazással)

Cikkünk végén szavazhat: ön szerint van értelme az óraátállításnak?

2017.04.12. 08:48

Bár tavaly még nem tartották ördögtől valónak, kedden a fideszes képviselők már nem támogatták, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága napirendre vegye az óraátállítás, vagyis a téli-nyári időszámítás eltörléséről szóló jobbikos határozati javaslatot - írta meg az mno.hu.

A részletes vita azonban azóta sem kezdődött meg, kedden a fideszes többség le is söpörte az erre irányuló javaslatot.

A portál idézi Kepli Lajos jobbikos képviselőt, a javaslat benyújtóját, aki erre közleményben úgy reagált: a kezdeti látszólagos támogatás, majd mellébeszélés után a Fidesz immár nyíltan szembemegy a társadalom akaratával. Úgy véli ugyanis, hogy a magyarok mintegy négyötödének elege van az évenkénti kétszeri óraállítgatásból, amely rendkívüli módon terheli az emberi szervezetet.

Mi lenne akkor, ha maradna a nyári időszámítás?

Magyarország a közép-európai időzónában (CET) van, ami egy órával több, mint az egyezményes koordinált világidő (UTC), nyáron ez lesz még egy órával több (UTC+2). Kedden például a Nap nyári időszámítás szerint 6.01-kor kelt, de normál, téli időszámítás esetén ez 5.01 lenne. Ez nem is baj, viszont a napnyugta is előbbre kerülne, 19.29 helyett 18.29-kor lenne. Az UTC+2 igazi előnye télen látszana meg, például december 20-án, mikor 15.56 helyett 16.56-kor lenne napnyugta.


 

 

.