Szabadidomítás a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium diáknapján

2017.04.14. 08:51

Aki a „suttogó” szót hallja, rögtön az ismert filmre és Robert Redfordra asszociál. A Gayer parkban azonban egy törékeny, csillogó szemű, fiatal lány tartott – már nem első alkalommal – bemutatót lovaival az érdeklődőknek.

Bakonyi Dorottya, a Kanizsai Dorottya Gimnázium 10.K osztályos tanulója, tíz éves kora óta lovagol, szabadidomítással négy esztendeje foglalkozik.  

A paripákon nincs nyereg, nincs kantár, nincs futószár. Nem egy előre begyakorolt programot prezentálnak. A szoros kapcsolat, az őszinte, feltétlen bizalom segíti az együttműködést, melynek lényege a szeretet. A ménesben az állatok testbeszéddel kommunikálnak egymással, például egy fül hátra csapással, egy faroklengetéssel, melyeknek mind jelentése van. Ehhez az ember adottságai korlátozottak, ezért a lehető legtisztább kommunikáció elérése érdekében néha szükség van egy-egy eszközre. Az ostor és a pálca a kar meghosszabbítása, nem fegyelmezésre szolgál.

A patások között is van rangsor, a ló-ember kapcsolatban a lovas a domináns, de vezetni csak az tud, aki kiérdemli. A partneri kapcsolat kialakítása nem egyik napról a másikra történik, rengeteg türelmet, kitartást igényel ló és ember részéről egyaránt. Az eredmény azonban messze túlmutat a látványon: egy olyan barátságot ad cserébe, amit egy kívülálló el sem tud képzelni. Ez egy hivatás, egy életforma, amely örök életen át tart.

Dorottya és csapata munkájáról részletesebben is informálódhat honlapján: www.lamarider.com.

HTK. Fotó: Czika László

Galéria

.