Ezeket az édesítőszereket válassza, ha nem akar ártani magának
2017.05.02. 17:09
A mesterséges édesítőszerekről ugyanis egyre többször hangoztatják a szakemberek, hogy ártalmasabbak, mintha cukrot használnánk.
Mi lehet akkor a megoldás?
Természetesen mint oly sok más esetben, ezúttal is azok az "anyagok", amelyek természetesek.
Stevia (jobbra)
Stevia
növényből származó természetes édesítő
akár folyékony, akár porított formában vásároljuk, olyat válasszunk, amelyhez inulint adtak, és kerüljük az olyan változatokat, amelyekben maltodextrin van
édesíthetünk vele süteményt, kávét, szinte bármilyen ételt, de vigyázzunk, hogy mennyit adagolunk belőle, mert meglehetősen intenzív az édessége
Eritrit
gyümölcsből származó természetes édesítőszer
édessége csak hetven százaléka a cukorénak
steviával is kombinálható, ugyanúgy használhatjuk sütéshez és főzéshez is, mint a cukrot (ilyenkor vegyük figyelembe, hogy kicsit több kell belőle a hagyományos cukornál)
egy idő után azonban, ha már leszoktunk a cukorról, az eritrit édesítő hatása is elegendő lehet
Xylit
a cukorhoz leginkább hasonló édesítő, amely kis mennyiségben gyümölcsökben is megtalálható, és leginkább sütemények készítésénél vehetjük hasznát
érdemes mértékkel fogyasztani, esetleg más édesítőkkel kombinálni, mivel kissé megemeli a vércukorszintet
Inulin
egy rostféle, amelynek enyhén édes íze van, ezért a legjobb más édesítőszerekkel, például steviával vagy eritrittel kombinálva használni
prebiotikus rostként viselkedik, így ellenálló a hőhatásokkal szemben
olyan ételekben érdemes elsősorban használni, amelyekhez a recept szerint nem kell sok cukor
Egyedi a természetes édesítők csoportján belül az édesgyökér kivonat, ismertebb nevén a medvecukor, melynek sajátossága, hogy nincs energiatartalma.