Ezeket az édesítőszereket válassza, ha nem akar ártani magának

2017.05.02. 17:09

A mesterséges édesítőszerekről ugyanis egyre többször hangoztatják a szakemberek, hogy ártalmasabbak, mintha cukrot használnánk.

Mi lehet akkor a megoldás?

Természetesen mint oly sok más esetben, ezúttal is azok az "anyagok", amelyek természetesek.

Stevia (jobbra)

Stevia

  • növényből származó természetes édesítő
  • akár folyékony, akár porított formában vásároljuk, olyat válasszunk, amelyhez inulint adtak, és kerüljük az olyan változatokat, amelyekben maltodextrin van
  • édesíthetünk vele süteményt, kávét, szinte bármilyen ételt, de vigyázzunk, hogy mennyit adagolunk belőle, mert meglehetősen intenzív az édessége

Eritrit

  • gyümölcsből származó természetes édesítőszer
  • édessége csak hetven százaléka a cukorénak
  • steviával is kombinálható, ugyanúgy használhatjuk sütéshez és főzéshez is, mint a cukrot (ilyenkor vegyük figyelembe, hogy kicsit több kell belőle a hagyományos cukornál)
  • egy idő után azonban, ha már leszoktunk a cukorról, az eritrit édesítő hatása is elegendő lehet

Xylit

  • a cukorhoz leginkább hasonló édesítő, amely kis mennyiségben gyümölcsökben is megtalálható, és leginkább sütemények készítésénél vehetjük hasznát
  • érdemes mértékkel fogyasztani, esetleg más édesítőkkel kombinálni, mivel kissé megemeli a vércukorszintet

Inulin

  • egy rostféle, amelynek enyhén édes íze van, ezért a legjobb más édesítőszerekkel, például steviával vagy eritrittel kombinálva használni
  • prebiotikus rostként viselkedik, így ellenálló a hőhatásokkal szemben
  • olyan ételekben érdemes elsősorban használni, amelyekhez a recept szerint nem kell sok cukor

Egyedi a természetes édesítők csoportján belül az édesgyökér kivonat, ismertebb nevén a medvecukor, melynek sajátossága, hogy nincs energiatartalma. 

.