Nem tudni, Orbán átesett-e nemzetbiztonsági átvilágításon

2017.05.05. 13:01

Nem válaszolt érdemben Pintér Sándor belügyminiszter arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor átesett-e valaha nemzetbiztonsági átvilágításon - írta meg az Index.

A portál beszámolt róla: Pintért Demeter Márta egykori szocialista, ma már független országgyűlési képviselő kérdezte erről, de a belügyminiszter kikerülte a választ, mondván, a hatályos törvények szerint a miniszterelnököt nem kell átvilágítani. Pintér írásbeli válaszában arra is kitért, hogy a törvények szerint a kormányfő úgyis megismerhet minősített adatokat, hogy nincs átvilágítva, titoktartási nyilatkozatot sem iratnak vele alá és személyi biztonsági tanúsítványa sincsen.

Orbán Viktor egyébként az egyetlen miniszterelnök, aki nem esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen, a többi kormányfő mind töltött be olyan tisztséget, ami miatt el kellett végezni az ellenőrzésüket. Demeter Márta szerint ezért "nincs semmi garancia arra, hogy a miniszterelnök személyével kapcsolatban nem merül fel nemzetbiztonsági kockázat, vagy hogy ne lenne zsarolható". Demeter ezért újra kérdezi a belügyminisztert, egyúttal javaslatot tesz arra, hogy az ellenőrzés alól mentesülő körnek is át kelljen esnie nemzetbiztonsági ellenőrzésen - közölte az Index.

Az MSZP kezdeményezi, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hallgassa meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt, korábbi kormányfőt - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. A Fidesz úgy reagált: az MSZP-nek és Gyurcsánynak a belső háborúit egymás között kell rendeznie.

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető a kezdeményezést azzal indokolta: a volt miniszterelnök azzal vádolta meg a jelenlegi miniszterelnököt, hogy az orosz állam titkos információkkal zsarolja őt. Ez olyan állítás, amit bizonyítani kell, hiszen az ügy hatással van az ország szuverenitására - tette hozzá.

Ha ez az ügy "megáll", akkor annak jogi következményekkel kell járnia a jelenlegi miniszterelnökre, de az állítást bizonyítani is kell - mondta.

Tóth Bertalan szerint Magyarországon és Európában is teljesen egyértelmű, hogy Oroszország különböző eszközökkel próbálja befolyásolni a nemzetállamok politikáját.

Hozzátette: erre különböző eszközök vannak, például az "álhírgyárak", és ezek ellen minden demokratikus államnak küzdeni kell.

Elmondta, Paks bővítésével az Orbán-kormány hosszú évtizedekre kiszolgáltatja Magyarországot, több ezer milliárdos orosz hitellel adósítja el az országot.

Kitért arra, hogy 2018 után le kell állítani a beruházást és széles körű társadalmi vita után népszavazást kell tartani arról.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke azt mondta, a testület következő, szerdai ülésére meghívja a két politikust, de nemcsak tőlük várnak magyarázatot az ügyben, hanem a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatoktól is.

Hangsúlyozta, az ügyet tisztázni kell, mert a nemzeti szuverenitás a legfontosabb érték, amiből nem lehet engedni. A magyar társadalomnak joga van megtudni, hogy az ország szuverenitása sérült-e - tette hozzá.

A bizottsági elnök szerint ha az ügyben nincsenek minősített információk, akkor a teljes magyar közéletet nyilvánosan kell tájékoztatni. Ebben az esetben nem a nemzetbiztonsági bizottság a hatásköre az ügy további vizsgálata - jegyezte meg.

A Fidesz pénteken közleményben úgy reagált az elhangzottakra, hogy az MSZP és Gyurcsány rendezze a belső háborúit egymás között.

Mint írták, azt javasolják, hogy Gyurcsány Ferencet a parlament egészségügyekkel foglalkozó bizottsága hallgassa meg, a szocialistákat pedig négyes metró-ügyben az ügyészség.

(MTI)

.