Így használja a klímát - 5 fontos tipp

2017.07.19. 10:56

Egészségkárosító is lehet a klíma, ha nem megfelelően használjuk.

 

Számos betegséget is okozhat a nem megfelelően karbantartott és beállított klímaberendezés; a náthától az ízületi problémákon át, akár az A-típusos tüdőgyulladásig.

Néhány egyszerű szabály betartásával, azonban mindezeket elkerülhetjük.


1.  A hőmérsékletet jól állítsuk be
A kinti hőmérséklethez képest csak 6-8 fokkal hűvösebbre legyen beállítva a klímaberendezés. Ennél nagyobb hőmérséklet különbség megfázást eredményezhet.

2. Ne közvetlenül a testünkre irányítsuk a levegő irányát!
Fontos, az is, hogy a légkondicionáló ne egy irányból, egy helyre fújja a levegőt, mert könnyen felfázást vagy vesegyulladást is okozhat. Az irodában tartsunk magunknál egy vékony pulóvert, hogy védekezni tudjunk.

3. Szellőztessünk rendszeresen!
A légkondicionáló berendezés ugyanazt a levegőt forgatja, ami a helyiségben van, ezért szükséges rendszeresen szellőztetni és pótolni az elhasznált oxigént. A zárt helyiségben a klímaberendezés okozta magas szén-dioxid tartalom álmosságot is okozhat.

4. Nagyon fontos a karbantartás
Egy zárt rendszerű klímaberendezést minimum félévente kell, de negyedévente ajánlott átvizsgáltatni szakemberrel. Allergének, gombák is megtelepedhetnek a rendszerben, amelyek a levegőbe kerülve akár súlyos betegségeket is okozhatnak.

5. Védekezzünk a kiszáradás ellen!
Kánikula idején nagyon fontos a folyadékpótlás, klimatizált helyiségben se feledkezzünk meg róla. Bőrünket is óvjuk a kiszáradástól, gyakrabban krémezzük hidratáló krémmel az arcunkat, kezünket.

 

.