Black Friday - ha külföldről rendel, erre figyeljen!

2017.11.24. 09:52

Fekete péntek - A hatóság figyeli a webáruházakat és lecsap, ha valami nem stimmel az oldalon.

Az internetes rendelés előtt fontos tájékozódni az adó- és vámjogszabályokról, az esetlegesen fizetendő vámokról és egyéb közterhekről - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

A NAV tapasztalatai szerint egyre többen rendelnek a karácsonyi bevásárlási szezonhoz kapcsolódó Black Friday, azaz fekete péntek idején az internetről. 

A rendelésnél figyelni kell arra, hogy az árut az Európai Unió területéről vagy EU-n kívüli országból szállítják-e. Gyakran ugyanis a tagállamokból rendelt áru gyártási, raktározási helye EU-n kívüli ország, ezért az árut vámkezeltetni kell. Ez vám- és adófizetési kötelezettséggel, valamint a postai szolgáltató adminisztrációs díjával járhat - figyelmeztet az adóhatóság.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy ha a küldeményhez kapcsolódó adatok pontatlanok, hiányosak, a szükségesnél tovább tart a kézbesítés. 

Ha webáruházból rendel, jó ha ezt is tudja

A hatóság figyeli a webáruházakat és lecsap, ha valami nem stimmel az oldalon. Elsőként figyelmeztet, de másodjára már büntet is, 200 ezer forinttól akár 2 millió forintig.

A webáruházaknál az egyik leggyakoribb probléma, hogy nem tájékoztatják a vevőket 

a 14 napos elállási lehetőségtől, ami azt jelenti, hogy indoklás nélkül elállhat a vevő a vásárlástól. Ha az Európai Unión belül rendelünk, akkor a jogszabályi előírás hasonló, mint Magyarországon. Ugyanis az itthoni részletes tájékoztatási kötelezettség él az uniós tagállamokban is.

Ha bármi probléma adódik a rendeléssel, akkor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, a békéltető testületekhez és a Gazdasági Versenyhivatalhoz is fordulhatunk segítségért.

A tengerentúli rendelések esetében azonban, ha Amerikából vagy akár Kínából szeretnénk vásárolni, akkor a hatóságok már nem tudnak segíteni. Továbbiakról bővebben itt.

.