Hirdetés

Ez az amit minden magyarnak tudni illik
hu.wikipedia.org, Franz Eybl: Kölcsey Ferenc (litográfia)

Ez az amit minden magyarnak tudni illik

2018.01.22. 15:23

Ez az amit minden magyarnak tudni illik.

Hirdetés

Az eseményt koncertekkel, könyvbemutatókkal és irodalmi estekkel is ünneplik ma országszerte, valamint a határokon túl és szerte a világban.

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, mert Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – 1823-ban, ezen a napon fejezte be a Himnuszt. 

Így ezen évforduló tiszteletére és emlékére ezen a napon van a magyar kultúra napja.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Az ünnep alkalmából kiállításokat és koncerteket szerveznek, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat.

Azt tudta, hogy Szombathelyen 2011. január 22-én a Weöres Sándor Színház ünnepélyes felavatása is a magyar kultúra napján volt?
2018-ban:

Pécsett megrendezik az Együtt szaval a nemzet című programot, és a baranyai megyeszékhelyen indul az Arany 200 országos lemezbemutató turnéja. Bordás Józsefnek, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagjának 80 perces darabját 12 tagú zenekar, két színművész és két balettművész közreműködésével adják elő.

Ezen a napon hirdetik ki a Székesfehérvár történeti központja építészeti pályázat eredményét, Egerben pedig bemutatják a város Európa Kulturális Fővárosa pályázatát. Ugyancsak a magyar kultúra napján tartják a kulturális örökség európai éve hazai megnyitóját Budapesten.

 

.