Hirdetés

Nyelvvizsgabörzét tartottak a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban

Nyelvvizsgabörzét tartottak a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban

2018.01.22. 17:25

„Nyelvvizsgabörze” – közel száz nyelvtanárral – a Premontrei Gimnáziumban

Hirdetés

Iskolánkban nagy hangsúlyt helyezünk az idegen nyelvek elsajátítására. Tagozatos osztályainkban a diákok heti 6 órában tanulhatják a németet és az angolt.

A nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése minden tanulónak elengedhetetlen feladata, hiszen a felsőoktatásban diplomát csak az szerezhet, aki államilag elfogadott sikeres nyelvvizsga-bizonyítvánnyal rendelkezik.

Álláskereséskor nagy előnyt jelent a biztos nyelvtudás, a legtöbb munkáltató ezt alapkövetelményként írja elő.

Gimnáziumunk idegen nyelvi munkaközösségének tagjai „nyelvvizsgabörzét” szerveztek, amelyre a nyelvvizsgaközpontok előadói többek között azért kaptak meghívást, hogy tájékoztatót tartsanak a náluk megszerezhető nyelvvizsgák követelményrendszeréről.

Magyarországon több nyelvvizsgatípus közül lehet választani. Érdemes meggondolni, hogy kinek, milyen nyelvvizsgára van szüksége. Nemzetközire, vagy megelégszünk egy csak Magyarországon elfogadott nyelvvizsgával? Mely készségekben vagyunk jók?

Nagy örömünkre szolgált, hogy mind a 7 meghívott nyelvvizsgaközpont – TELC, ORIGO, EUROEXAM, ÖSD, Goethe Intézet, Cambridge, LanguageCert - élt a lehetőséggel, és beszélt a náluk folyó vizsgáztatási rendszerről.

Közel száz nyelvtanár tisztelte meg jelenlétével rendezvényünket – a megye egész területéről érkeztek kollégák: kőszegi, körmendi, jáki, celldömölki és számos szombathelyi iskolából.

A nyelvtanár szerepe nagyon fontos, hiszen ő tud megfelelő tájékoztatást adni, segítséget nyújtani a diákoknak és szüleiknek nemcsak a követelményekkel kapcsolatban, hanem a nyelvvizsgatípus kiválasztásánál is. Ő az, aki ismeri tanulóinak erősségeit, esetleges hiányosságait, ennek megfelelően terelgeti tanítványát a megfelelő nyelvvizsgatípus felé.

Az Új Nemzedék Központból érkezett előadó ismertette a nyelvvizsgadíj visszatérítésének a feltételeit: A 503/2017. (XII. 29.) Kormányrendelet értelmében 2018. január 1-jétől az első sikeres általános vagy szaknyelvi komplex közép-, vagy felsőfokú nyelvvizsga (ezzel egyenértékű emelt szintű érettségi vizsga) díját a minimálbér 25 %-ig megtéríti az állam a 35. életévüket még be nem töltött sikeres vizsgázóknak.

A program folytatásaként a budapesti Goethe Intézet munkatársa beszélt német szakos tanároknak nemcsak a náluk megszerezhető nyelvvizsgákról, hanem a különböző továbbképzési lehetőségekről is, valamint online nyelvgyakorlási ötletekről, kölcsönözhető tananyagokról. A börze kötetlen, jó hangulatú beszélgetéssel zárult.

Köszönet az iskola vezetésének, hogy támogatták programunk megvalósítását; az előadóknak, akik elfogadták meghívásunkat; nyelvszakos kollégáinknak, akik jelenlétükkel, aktív részvételükkel megtiszteltek minket. Különösen nagy öröm számunkra, hogy diákjaink is meghallgatták a tájékoztatást. Bízunk benne, hogy kellő segítséget kaptak a megfelelő nyelvvizsgatípus kiválasztásához!

 

Dallos-Kelemen Renáta

német nyelvtanár, mk.vezető

Galéria

.