Így lesz igazán ízletes a húsvéti sonka

2019.04.19. 17:30

A húsvéti sonkát a böjt után, vagyis szombaton este már el lehet/kell készíteni, vasárnap pedig már reggel illik fogyasztani.

Húsvét előtt már sokan beszerezték az ünnep egyik elmaradhatatlan „kelléket”, a sonkát. 

A 40 napig tartó böjt (nagyböjt) húsvétkor ér véget, azaz a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is azaz a negyven napos böjt után „húst vételezünk” magunkhoz.

A húsvéti sonkát a böjt után, vagyis szombaton este már el lehet/kell készíteni, vasárnap pedig már reggel illik fogyasztani.

Így lesz igazán ízletes a húsvéti sonka
Igazából nem igényel különösebben nagy szakácsmesteri tudást egy sonka megfőzése, íme az öt lépés:
1. A sonkát a főzés előtt fél napra hideg vízbe áztatjuk (hogy ne legyen annyira sós).
2. Az áztató vizet leöntjük, a sonkát egy fazékba tesszük és annyi hideg vizet engedünk rá, hogy ellepje.
3. Lassú tűzön kb. három és fél óra alatt puhára főzzük. Tehetünk bele hagymát, fokhagymát, zöldségeket, borsot.
4. A sonkát a főzőlében hagyjuk kihűlni. A főzőlé tetején megdermedt zsiradékot kanállal leszedjük, s csak aztán vesszük ki a sonkát a főzőléből. Hűtőbe tesszük tálalásig (a hálót akkor fejtjük le a sonkáról, miután lehűlt).
5. A sonka főzőlevében elkészített főtt tojást kínálunk mellé.

Azt tudta, hogy ahány kilós a sonka, annyi óra a főzési idő?

A tojás a termékenység és az újjászületés legősibb szimbóluma, de kifejezi a családi összetartozást is, ezért nem hiányozhat az asztalról a főtt tojás sem. 

Ha húsvéti fonott kalács recepjére is kíváncsi, itt nézze meg.

.