Átadták a szombathelyi Smidt Múzeum új fogadóépületét

2018.04.04. 15:44

Átadták a szombathelyi Smidt Múzeum új fogadóépületét

Átadták szerdán a szombathelyi Schmidt Múzeum 248 millió forintos beruházással elkészült új fogadóépületét, a 200 négyzetmétert meghaladó bővítésnek köszönhetően nemcsak a fogadótér hanem a kiállítótér is bővült, valamint irodáknak és egyéb kiszolgáló létesítményeknek is jutott hely  - hangoztatta az átadóünnepségen mondott köszöntőjében a város polgármestere.

    Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) elmondta: az 1773-ban Mária Terézia engedélyével gimnázium céljára emelt épület története során sok célt szolgált - cserkészotthon, egyházi egyesületek és általános iskola is működött benne -  végül 1968 és 1972 között múzeummá alakították át, hogy ott névadójának Smidt Lajos szombathelyi sebészorvos Szombathelynek adományozott gyűjteményét elhelyezzék.
    A polgármester hangsúlyozta: az épület homlokzatának felújítását már 2015-ben elvégezték, a további külső és belső felújításra, valamint a bővítésre a Modern Városok Program részeként a Szent Márton Terv keretében nyílt lehetőség. 
    Ugyanebből a 2,5 milliárd forintos forrásból fedezték egyebek között a Savaria Múzeum felújítását, a Szent Márton tér építését, a Romkert sétány kiépítését, egy másik 2,5 milliárd forintos keretből pedig megújulhatott a szombathelyi székesegyház, a püspöki palota, a Mindszenty-tér is - tette hozzá.
    Hende Csaba (Fidesz) az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője az avatóünnepségen kijelentette: minden közösségnek és minden embernek tisztában kell lennie a múltjával és ápolnia kell a múlt értékeit és a hagyományokat, mert csak ezeken az alapokon tudja megteremteni és felépíteni a leghaladóbb oktatást, egészségügyet, a legszínvonalasabb kultúrát és a legkorszerűbb ipart.
    Hozzáfűzte: a fogadóépület alapozásánál előtűntek a középkori és az ókori falak, amelyekre a mai múzeum épült, ez pedig jól jelképezi azt, ahogyan ez a legalább kétezer éves település értékeit, önazonosságát és európai keresztény civilizációjának folyamatosságát őrzi. 

Beépítési adatok:

 telek területe: 1062 m2

meglevő épület beépített alapterülete:   348 m2

tervezett bővítmény beépített alapterülete:  159 m2

bruttó szintterület  1407 m2

régi épület hasznos alapterület   740,76 m2

Kivitelező: R+D Konzorcium – RTN Plusz Nonprofit Kft és DCS Bau Kft.   

Tervező – Bakucz András

.