Hirdetés

Ez a teendő a gyorsfagyasztott zöldségekkel
Illusztráció - pixabay.com

Ez a teendő a gyorsfagyasztott zöldségekkel

Zöld

2018.07.06. 19:27

Magyarországon a szennyezett termékek megbetegedést nem okoztak. (még)

Hirdetés

A magyarországi kereskedelembe is kerülhetett a Greenyard vállalat bajai üzemében előállított, lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldségekből és zöldségkeverékből, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, hogy a termékeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.

Nagy Attila, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának helyettes vezetője pénteken az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta.

A fertőzést, amit a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozott, a Greenyard vállalat bajai üzeméhez vezettek vissza. 
Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a szennyezett termékek megbetegedést nem okoztak. 

Kifejtette, a gyárban a magyar hatóság folytatta az ügy feltárását, miután bebizonyosodott, hogy a szennyezési forrás régóta fennáll, ezért az üzem működésének felfüggesztése után a gyárban a közelmúltban előállított összes terméket visszahívták.

A cég által előállított összes fagyasztott zöldséget érintette a fertőzés, amely alól a fagyasztott gyümölcsök mentesültek, mivel azok más gyártósoron készültek.

Itt megtalálja, mely termékeket vihet vissza az - akár blokk nélkül is - az Aldiba, a Tescóba vagy a Penny Market üzleteibe. A baktériumfertőzés miatt az Aldiba 13, a Lidlbe 1, a Tescóba és a Penny Marketbe 15 féle, gyorsfagyasztott zöldséget vihet vissza, akár nyugta nélkül is.

.