Hirdetés

A szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál idei újdonságai és változásai
Fotó: Czika László - archív felvétel

A szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál idei újdonságai és változásai

Savaria Történelmi Karnevál

savariakarneval.hu

2018.08.21. 08:30

A szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál időpontja: 2018. augusztus 23-26.

Hirdetés

Szombathelyen idén megkóstolhatjuk a Mátyás korabeli receptek alapján készült kenyeret és kalácsot.  Augusztus 26-án az ugróköteles Bánhegyi Adrienn jóvoltából pedig Guinness-rekordkísérletnek szurkolhat a közönség a Fő téri színpadon.

 

Hunyadi-emlékév: kalács és kenyér középkori recept alapján

A szombathelyi karneválon minden évben új gasztronómiai terméket kóstolhatnak a látogatók.

Az idei esztendőt Mátyás király születésének 575., trónra kerülésének  560. évfordulója alkalmából Mátyás-emlékévnek nyilvánították. 

A király életéből a népi hiedelem valóságos mesét szőtt, mindenki ismeri a jóságáról és igazságszeretetéről szóló történeteket. Idén ehhez kapcsolódva két újdonsággal is készült a Zsolnai Pékség.

Mátyás király 1476-ban vette feleségül a nápolyi Aragóniai Ferdinánd leányát, Beatrixot, aki egy különleges kalács receptúrát hozott a királyi udvarba. Galeotto Marzio udvari krónikás feljegyzései szerint a királyi pékmesterek a kalácstésztát az alábbiak szerint készítették:

Az első lépésben lisztből, sárgabarack- és alma levéből dagasztottak gyümölcskovászt, melyet tíz napig érleltek. A friss kovászból sütötték aztán a kalácsokat úgy, hogy a tésztát narancs és sárgabarack darabokkal valamint nemes zsírokkal, olajokkal is gazdagították. A kalácsot a királyi pékmesterek magas, kör alakú vasformában, ún. „vaskoronákban „sütötték, melyekről később a Korona Kalács nevet kapták 

Beatrix dél Olaszországból származik, amikor eljött otthonról, hozta magával a sütőmestereit, és a kelengyébe kapott kovászt. A kovász Szicília déli részéről származik, ahonnan az O-tentic Durum kovásza is - ebből készült Mátyás király Igazság kenyere.
A magyar királyi  udvarban korábban csak  kását, és lepényt sütöttek, Mátyás felesége hozta be a cipó-formát. A kétkilós kenyér összetevői: búzaliszt, grahamliszt, víz, durum, szárított kovász durumbúza.

A kalácsot és a kenyeret, valamint a Savaria Karnevál kenyerét is a Zsolnai Pékség standján lehet majd megvásárolni és megkóstolni a Savaria Történelmi Karnevál alatt.


Kísérletek, versenyek, talkshow: az ELTE-SEK is jelen lesz a Karneválon

Eötvös Loránd születésének 170. évfordulója alkalmából az ELTE-SEK is hangsúlyosabban jelenik meg a Savaria Történelmi Karneválon.

Péntek délelőtt, a történelmi témaparkban látványos, nagy múltú fizikai kísérleteket láthatnak majd a látogatók az ELTE-SEK fizika tanszékének professzorai, és egykori hallgatói közreműködésével.

A karneváli felvonulásban az eltés diákok Eötvös Loránd korszakát idézik meg, maga az egyetem pedig a Berzsenyi Dániel téren az ELTE-SEK standon várja a diplomázni szándékozó diákokat, érdeklődőket.

A kiemelt vendégek között találkozni lehet az ELTE új hallgatóival, Gyurácz Rékával, Halász Bencével, Dévai Boglárkával is, akiktől a sikeres Eb-szereplésről kaphatunk információkat.

Esténként az ELTE-SEK Csillagvizsgálójában távcsöves megfigyelés során lehet barangolni az égbolton. 

 

Magyar udvar a Berzsenyi téren: néptánc és népzene minden mennyiségben


Magyar udvar először tavaly működött a karneválon, de akkora sikerrel, hogy egyből ki is nőtte a programnak otthont adó ingatlant. 

Idén ezért új helyszínen, megújult programkoncepcióval, kibővült tartalommal várja a magyar néptáncot, népzenét és népművészetet kedvelő közönséget a házigazda, Ungaresca Táncegyüttes.

Napközben  népi kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel, esténként pedig táncházzal, tánctanítással  töltheti idejét a térre látogató.

 

Változások a programban: Bánhegyi Adrienn Guinness-rekordkísérlete a Fő téren, LGT-zenére 


A péntek délután a Csángálló Zenekar lép a Fórum Színpadra.

Vasárnap délután Guinness-rekordkísérletnek ad otthon szintén a Fórum Színpad, ahol Bánhegyi Adrienn, Szombathely (és Magyarország) ugróköteles nagykövete, a Circe de Soleil tagja a triplázás rekordját fogja megdönteni.

Adrienn 2006-tól 2016-ig  tartotta a folyamatos triplázás rekordját 330 ugrással.  

Az ugróköteles versenyszámok között talán ez  az egyik legnehezebb versenyszám, hiszen itt nincs lehetőség hibázni.
Tíz  év után, egy amerikai lány döntötte meg a rekordot, 401 ugrással, a jelenlegi Guinness Rekord pedig 427 ugrás.

Reményeink szerint az LGT emlékzenekar koncertje alatt, a szigorú és hiteles számlálás mellett megdől a rekord, Adrienn jóvoltából.

 

A programváltozás jogát fenntartják!

Galéria