Hirdetés

A szombathelyi premontreis tanárok közösségépítő kiránduláson voltak

A szombathelyi premontreis tanárok közösségépítő kiránduláson voltak

Premontrei Gimnázium Facebook-oldala

2018.09.04. 17:53

A tanévkezdés minden évben kihívás nemcsak a diákok, hanem a pedagógusok számára is.

Hirdetés

A hirtelen feltornyosuló szervezési és adminisztrációs feladatok közepette hamar kedvét veszít-heti bárki, ezért is hasznos, ha megtaláljuk annak módját, hogy az erőt próbáló újrakezdést mégis öröm és lelkesedés jellemezze.

Éppen ezért a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban lassanként hagyománnyá válik, hogy a tanév alakuló értekezletét nem az épület falai közé bezárva, hanem kinti helyszínen, közösségépítő tanári kirándulással egybekötve tartjuk. 

Ezúttal pedig 2018. augusztus 27-én, hétfőn az osztrák-magyar határ környékét bejárva Lékán, Peresznyén és Horvátzsidányban ünnepeltük meg az évkezdést.
Léka vára a mai Ausztriához tartozó Burgenlandban található, Kőszegtől alig pár kilométerre. 

Utunk következő állomása Peresznye volt, ahol a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye című állandó kiállítást tekintettük meg Dumovits István plébános atya vezetésével, aki idén épp 40 éve a környékbeli horvát falvak plébánosa.

Ezután a peresznyei halastó környékét jártuk végig, mely békés környezetével, számos vízimadarával és egy sokévszázados platánfával nem véletlenül a környékbeliek kedvenc kirándulóhelye. Ellátogattunk a kiszsidányi forráshoz is, mely immár több száz éve hozza felszínre a nagyon jó minőségű, tiszta forrásvizet, köszönhetően annak, hogy a vízgyűjtőterülete erdő, mentes minden káros behatástól.

A kollégák kivétel nélkül megkóstolták a nyári időben is frissítően hűs forrásvizet, amelyből a helyiek is rendszeresen visznek haza magukkal. 

Kirándulásunk utolsó állomása a horvátzsidányi Keresztelő Szent János templom volt, ahol ismét Dumovits István plébános atya volt vendéglátónk. 

Az évkezdő tanári kirándulást végül svédasztalos ebéd zárta a horvátzsidányi Marga-réta vendéglőben. Ahogy egy filmben szerepel: „A kezdet általában mindig ijesztő, a befejezés általában szomorú; de ami a kettő között van, az számít igazán.” Közös kirándulásunk remélhetőleg segített mindnyájunkat abban, hogy az új tanévet kevesebb szorongással, de annál több reménnyel és bizakodással kezdhessük el.

Hancz Gábor Tamás O.Praem.
Forrás: Premontrei Gimnázium Facebook-oldala

Galéria

.