Hirdetés

Vadpörkölt- és Borfesztivált rendeznek Zalaegerszegen szeptemberben

Vadpörkölt- és Borfesztivált rendeznek Zalaegerszegen szeptemberben

2018.09.04. 08:47

Száz főzőcsapat készít majd vadételeket. A szombati nap kiemelt programja a vadászkutya-felvonulás lesz.

Hirdetés

Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál - Zalai teríték címmel háromnapos rendezvénysorozat kezdődik szeptember 7-én Zalaegerszegen.

    Zalaegerszeg a térség természeti adottságaira, értékeire építve a vadászatban, a vadgasztronómiában találta meg azt az irányvonalat, amely tematikája lehet egy többnapos fesztiválnak - mondta el a programismertető a város polgármestere.
     Balaicz Zoltán hozzátette: a megye egyharmadát erdő borítja, a térségben jelentős szerepe van a fafeldolgozásnak, a vadgazdálkodásnak, a vadászati turizmusnak és a vadgasztronómiának.
   

 A fesztivál nyitónapján szakmai konferenciát rendeznek, amelynek központi témája a vadászat és az erdőgazdálkodás lesz. A tanácskozást követően színes, látványos felvonulással folytatódik a programsorozat: bor és mézlovag rendek, erdészek, népzenészek, hagyományőrző együttesek, a testvárosok delegációi vonulnak fel a belvárosban. 

    Balaicz Zoltán beszámolt arról is, hogy a fesztiválra hat testvérvárosból várnak vendégeket, közülük többen jelezték, hogy csapataik a jótékonysági főzésen is szeretnének részt venni. 
   

 A városháza előtti téren szeptember 8-án száz főzőcsapat készít majd vadételeket, az ízletes étkeket a fesztivál vendégei kedvezményes áron vásárolhatják meg. A bevételt a zalaegerszegi játszóterek fejlesztésére és a Bogáncs Állatmenhely számára ajánlották fel - jelezte Balaicz Zoltán.

    Kiemelte, hogy a szervezők legnépszerűbb és legismertebb vadétellel, a vadpörkölttel - amely a fesztivál elnevezésében is megjelenik - a vadgasztronómiára szeretnék ráirányítani a figyelmet és bemutatni, hogy milyen változatos formában lehet elkészíteni a vadételeket.
 

    A fesztivál ugyanakkor nemcsak a vadételekről, hanem a zalai erdő minden kincséről - a gombáról, a mézről, a lekvárokról, az aszalványokról - is szól. A rendezvény hetében különleges vadételek kerülnek a belvárosi éttermek étlapjára, a Zalaegerszegi Vadászegyesület pedig vadburgert készít, amelyet lilahagyma lekvárral kínálnak. A speciális fogással azt szeretnék bemutatni, hogy a vadételt újragondolt, 21. századi változatban is el lehet készíteni - magyarázta Balaicz Zoltán. 
    

Tompagábor Kornél a Kvártélyház Szabadtéri Színház ügyvezetője a plakáton, szórólapokon olvasható "Gyere zöldbe" feliratra hívta fel a figyelmet, amely szerinte a "fesztivál humán arculatát" jelzi. 
   

A Kvártélyház udvarán két napon át rendhagyó és interaktív Esélyudvarral várják a családokat. A fesztivál történelmi tematikája a reformkorhoz, és az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc eseményeihez kapcsolódik: vasárnap délután e gondolat jegyében rendezik meg a Széchenyi téren a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület csatabemutatóját.

 A szombati nap kiemelt programja a vadászkutya-felvonulás lesz. A háromnapos programsorozat filmvetítésekkel, vadászati és trófeakiállítással kiállítással, táncegyüttesek bemutatójával egészül ki. és Vasárnap a Dísz téren zenei programok is lesznek.

.