Folyamatos edzésben a Human Profess Közhasznú Nonprofit Kft-nél

2019.02.05. 05:59

Folyamatos edzésben a Human Profess Közhasznú Nonprofit Kft-nél

Folyamatos edzésben a Human Profess Közhasznú Nonprofit Kft-nél

„Cégünk 2010 óta keresi az innovatív lehetőségeket a hazai és nemzetközi projektek valamint a munkaerő-piaci szolgáltatások területén. Nálunk nemcsak szellemileg van lehetőség a folyamatos megújulásra,  figyelünk a kollégák fittségére is.”

A Human Profess Közhasznú Nonprofit Kft. partner az Európai Unió által támogatott „ReSport” projektben, amely 2017. január 1. és 2019. december 31. között valósul meg. A projekt célja egy európai sporthálózat létrehozása a fogyatékkal élő személyek rehabilitációja érdekében, sporttevékenységek adaptációja, rendszeres sportesemények és sporttáborok megvalósítása. A hálózatot a 8 projektpartner alkotja:

  • Center Naprej (koordinátor) – Szlovénia
  • Italian Sport Center – Olaszország
  • Rijeka Disability Sport Center – Horvátország
  • Frederação Portuguesa de Desporto para pessoas com Defficiência – Portugália
  • Brain injury Matters –  Egyesült Királyság
  • Keçiören Municipality – Törökország
  • Human Profess Közhasznú Nonprofit Kft. – Magyarország
  • CIF France – Franciaország képviseletében.

A partnerek a sportszakértők segítségével sport-rehabilitációs tevékenységek új csoportját dolgozták ki, amelyek az adaptált sporttevékenységek által új megközelítést nyújtanak a fogyatékkal élő személyek átfogó rehabilitációjához. Az adaptáció során virtuális, multimédiás, informatikai és kommunikációs programokat használtak fel, amelyek felkészítik az egyént a valós környezetben végzett sporttevékenységekben való részvételre.

A 3 közös nemzetközi nyári- és téli táborban (Róma, Rijeka, és Maribor) a fogyatékkal élőknek biztosítják az aktív részvételt a speciális, rájuk adaptált sporttevékenységekben. A téli sportok közül a síelés és snowshoeing, a vízi sportok közül az úszás és a SUP, valamint a footgolf, skike,  nordic walking, szlenkizés,  crossboccia, asztali tenisz, netball,  cheerleading és a pro ski került be az alkalmazott sportágak közé.

Az adaptációval a fogyatékkal élő személyek képessé válnak arra, hogy egyenrangúan vegyenek részt sporttevékenységekben. Elősegítik az erőnlét, koordináció, mobilitás,  egyensúly, gyorsaság valamint az állóképesség javítását. Hosszú távú, jótékony hatásuk van a motoros, a multiszenzoros készségekre, a kognitív, a funkcionális és a pszicho-szociális egyensúlyra, a stressz kezelésre, a társasági adaptációra és a destigmatizációra.

A projekt tapasztalatai alapján a szakemberek kidolgozzák az európai „ReSport Irányelvek” kézikönyvet, mely gyakorlati útmutató lesz az adaptált sporttevékenységek végrehajtásához. 

„A közös sportalkalmak remekül összekovácsolnak bennünket, bővül az (ön)ismeretünk, új barátokra teszünk szert, rengeteg tapasztalattal gazdagodunk. Számomra a SUP-on töltött percek egy felejthetetlen élményt ajándékoztak.”

-  Kovács Zsuzsanna résztvevő.

 

Galéria

.