Mindszenty-ösztöndíjakat indított a szombathelyi egyházmegye

2019.03.29. 14:55

A Szombathelyi Egyházmegye létrehozta a Mindszenty József Alapítványt és elindította a főpap nevét viselő ösztöndíjakat.

A Szombathelyi Egyházmegye létrehozta a Mindszenty József Alapítványt és elindította a főpap nevét viselő ösztöndíjakat - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Székely János szombathelyi megyés püspök.

Mindszenty József bíboros, aki maga is szegény családból származott, papi szolgálatának minden helyszínén rengeteget tett a legszegényebbekért és ezt a mentalitását egész életén át megőrizte és tettekben gyakorolta - emlékeztetett Székely János.
    

"Meggyőződésem, hogy szegénységből, a nyomorból való kitörésnek a legfőbb útja a tanulás, ezért mi Mindszenty József szellemiségét követve ebben szeretnénk segíteni" - mondta.
    

Ismertetése szerint Magyarországon 700 ezer ember tartozik a leginkább leszakadó néprétegbe, 64 százalékuk roma. 
A szegénység gyakran újratermelődik, és vannak családok, amelyek nemzedékek óta küzdenek a szegénységgel, még egy olyan gazdagnak számító városban is, mint Szombathely - figyelmeztetett.
    

Székely János sajtótájékoztatójára meghívták a legjelentősebb vasi és zalai cégek vezetőit; a megyés püspök kérdésre válaszolva elmondta: az alapító összeg jelképes - mintegy 200 ezer forint -, ezért széles körből várják az adományokat, azzal együtt, hogy az ösztöndíjak forrását az egyházmegye előteremti.
    

A Mindszenty Köznevelési Ösztöndíjra azok a szombathelyi egyházmegyében élő általános iskolás vagy középiskolás diákok pályázhatnak, akiknek családjában az egy főre eső nettó jövedelem 60 ezer forintot alatti, a pályázó tanulmányi eredménye pedig eléri a 3,5-es átlagot. A sikeres pályázó tíz hónapon át havi 5-20 ezer forintos támogatásban részesülhet.

Pályázni itt, ezen a címen lehet.
    

A Mindszenty Felsőoktatási Ösztöndíjra a szombathelyi egyházmegyében élők közül azok a 39 évesnél fiatalabb, nappali, levelező vagy esti tagozaton tanuló, alap- vagy mesterképzésben részt vevő felsőoktatási hallgatók pályázhatnak, akiknek családjában - beleértve a családi pótlékot is - az egy főre eső jövedelem nem éri el a 60 ezer forintot.

Pályázni szintén itt, ezen a lehet.

.