Black Friday - Így trükköznek Black Friday előtt és alatt a kereskedők

Black Friday

2019.11.27. 18:55

Erre figyeljen a fekete pénteki akcióknál.

Black Friday-kor is fontos a tudatosság és a tájékozottság.

Ha hitelre vásárol, a nulla százalékos kamatnál is minden esetben meg kell győződni a THM (teljes hiteldíj mutató) mértékéről, ami valójában azt mutatja meg, mennyibe fog kerülni a hitel az összes egyéb felmerülő költséggel együtt.

Előfordul, hogy a webáruházak és a hagyományos boltok az akció előtti napokban felemelik a termékek árát, majd abból számítják az akció mértékét. Így ha valaki már előre tudja, hogy milyen árucikkeket szeretne megvásárolni, érdemes napokkal korábban áruösszehasonlító oldalakon utánanézni az aktuális áraknak, és ezek figyelembe vételével nézegetni az akciós árakat.

Az akciós hitelnél meg kell győződni a hitelfelvétel előtt, hogy a kedvezmény mely termékre, kondícióra vonatkozik, melyek az igénybevétel feltételei, és milyen időszakban benyújtott hitelkérelemre vonatkozik.

A szavatossági szabályok a hitellel, akár hitel felvétel nélkül vásárolt akciós termékre is vonatkoznak.

Nem helyes az a kereskedői magatartás, amely szerint "akciós árut nem cserélünk ki". Ez vonatkozik a hagyományos bolti és az internetes vásárlásra is.

A termék amennyiben hibásnak bizonyula kereskedő nem követelheti meg, hogy azt a vevő eredeti, gyári csomagolásban küldje vissza, ez a feltétel jogellenes.

A fekete péntek (eredeti, angol nevén Black Friday) a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, amely ott több évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete, amikor a kereskedők rendkívüli kedvezményeket kínálnak.

Az elmúlt néhány évben Magyarországon is egyre több kereskedő jelentkezik Black Friday akciókkal.

Mi a helyzet a garanciával, szavatossággal és a jótállással? Itt megtalálja.

Black Friday

A Hálaadás Észak-Amerika - vagyis az Egyesült Államok és Kanada - egyik legfontosabb ünnepe. Az Egyesült Államokban mindig november utolsó csütörtökén ülik meg. Az ezt követő péntek 1932 óta számít a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetének az Egyesült Államokban.

Ekkor hosszú nyitva tartással és rendkívüli kedvezményekkel, akciókkal várják a vásárlókat a kereskedők.

A fekete jelző arra utal, hogy az üzletek eredménye az év végi vásárlási láz nyomán a kézzel írott könyvelésben a pirossal jelzett veszteségből a feketével írt nyereségbe fordul át.

A kiskereskedők számára kulcsfontosságú az év végi, november-decemberi vásárlási szezon, ekkor bonyolítják le éves forgalmuk mintegy 40 százalékát.

.