Hirdetés

Mit süssünk, főzzünk karácsonykor - Előre elkészíthető húsétel receptek karácsonyra, amit a család szeretni fog

2019.12.03

Receptötletek a karácsonyi menühöz. Előre elkészíthető ünnepi húsétel recepteket ajánlunk, melyek hidegen és melegen is kifogástalanok.

Hirdetés

Karácsony előtt sokakban felmerül a kérdés, milyen finomsággal lepje meg a családot? Lehetőleg azért ne kelljen napokig a konyhában állni, de mégis olyat alkosson, ami mindenki ízlésének megfelel és ha marad, akár hidegen is újratálalható.

Két őzgerincben készült receptet ajánlunk most. Az

1. recept: Őzgerincben sült húsrolád

2. recept: Csirkemell őzgerincben

Ünnepi, őzgerincben sült húsrolád  

Ünnepi, őzgerincben sült húsrolád  

Kiadós, finom és akár előre is elkészíthető. Készíthető szárnyas húsból csirke és pulykahúsból vegyesen, de akár sertéscombbal kombinálva is.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell és pulykamell vegyesen, de hozzávalókat variálhatjuk például úgy is, hogy 50 dkg csirkemell és 50 dkg sertéscomb, ízlés szerint.
  • 1 cs. bacon szalonna
  • 2 tojás
  • 2 fej vöröshagyma + pici olaj
  • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
  • Fűszerek: ízlés szerint só, bors, őrölt kömény, őrölt szerecsendió
  • Friss petrezselyemzöld

Amivel ünnepivé varázsolhatjuk:

  • 5 db főtt tojással vagy
  • 15-20 dkg hasábokra vágott sajttal vagy
  • 20 dkg sült csirkemájjal

Elkészítés:

  • A húsokat daráljuk le. A csirkét és a pulykát nem kell nagyon apróra.
  • Tegyük egy mély tálba, ahol össze tudjuk keverni. A hagymát vágjuk össze és egy kicsit olajon pirítsuk meg, majd keverjük hozzá a húshoz. Tegyük bele a zúzott fokhagymákat is. Majd jönnek a fűszerek és végül a tojás és a frissen vágott petrezselyenzöld. Mindezt keverjük össze. Jöhet az összeállítás.
  • Vegyünk egy mély őzgerinc formát. Béleljük ki bacon szeletekkel, úgy, hogy kissé egymásra érjenek a szeletek és a forma szélén kilógjanak.
  • A fűszeres darált hús kanalazzuk rá félig. Ha az ünnepi változatot készítjük, akkor ide nyomjuk bele a sült csirkemájakat, vagy a főtt tojásokat ill. a sajthasábokat. Ha ez is megvan, végül kanalazzuk rá a maradék húst is.
  • Hajtogassuk rá a bacon szeleteket. Takarjuk le alufóliával.
  • Előmelegített sütőbe tegyük és süssük 200 fokon 40-50 percig. A húsoktól függ a sütési idő. A csirkés változatnak rövidebb, míg a sertéshússal kombinált húsrolád sütése kicsit hosszabb időt vesz igénybe.
  • Vegyük le az alufóliát és még pirítsuk további 10 percig.
  • Hidegen és a melegen is kitűnő vendégváró.
  • Hidegen vegyes salátával, melegen burgonyapürével tálaljuk.

2. receptCsirkemell őzgerincformában

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.