Előre elkészíthető húsok karácsonyra, amit mindenki szeretni fog
2019.12.03. 19:45
Receptötletek a karácsonyi menühöz. Előre elkészíthető ünnepi húsétel recepteket ajánlunk, melyek hidegen és melegen is kifogástalanok.
Karácsony előtt sokakban felmerül a kérdés, milyen finomsággal lepje meg a családot? Lehetőleg azért ne kelljen napokig a konyhában állni, de mégis olyat alkosson, ami mindenki ízlésének megfelel és ha marad, akár hidegen is újratálalható.
Két őzgerincben készült receptet ajánlunk most. Az
1. recept: Őzgerincben sült húsrolád
2. recept: Csirkemell őzgerincben
Ünnepi, őzgerincben sült húsrolád
Ünnepi, őzgerincben sült húsrolád
Kiadós, finom és akár előre is elkészíthető. Készíthető szárnyas húsból csirke és pulykahúsból vegyesen, de akár sertéscombbal kombinálva is.
Hozzávalók:
1 kg csirkemell és pulykamell vegyesen, de hozzávalókat variálhatjuk például úgy is, hogy 50 dkg csirkemell és 50 dkg sertéscomb, ízlés szerint.
1 cs. bacon szalonna
2 tojás
2 fej vöröshagyma + pici olaj
4-5 gerezd zúzott fokhagyma
Fűszerek: ízlés szerint só, bors, őrölt kömény, őrölt szerecsendió
Friss petrezselyemzöld
Amivel ünnepivé varázsolhatjuk:
5 db főtt tojással vagy
15-20 dkg hasábokra vágott sajttal vagy
20 dkg sült csirkemájjal
Elkészítés:
A húsokat daráljuk le. A csirkét és a pulykát nem kell nagyon apróra.
Tegyük egy mély tálba, ahol össze tudjuk keverni. A hagymát vágjuk össze és egy kicsit olajon pirítsuk meg, majd keverjük hozzá a húshoz. Tegyük bele a zúzott fokhagymákat is. Majd jönnek a fűszerek és végül a tojás és a frissen vágott petrezselyenzöld. Mindezt keverjük össze. Jöhet az összeállítás.
Vegyünk egy mély őzgerinc formát. Béleljük ki bacon szeletekkel, úgy, hogy kissé egymásra érjenek a szeletek és a forma szélén kilógjanak.
A fűszeres darált hús kanalazzuk rá félig. Ha az ünnepi változatot készítjük, akkor ide nyomjuk bele a sült csirkemájakat, vagy a főtt tojásokat ill. a sajthasábokat. Ha ez is megvan, végül kanalazzuk rá a maradék húst is.
Hajtogassuk rá a bacon szeleteket. Takarjuk le alufóliával.
Előmelegített sütőbe tegyük és süssük 200 fokon 40-50 percig. A húsoktól függ a sütési idő. A csirkés változatnak rövidebb, míg a sertéshússal kombinált húsrolád sütése kicsit hosszabb időt vesz igénybe.
Vegyük le az alufóliát és még pirítsuk további 10 percig.
Hidegen és a melegen is kitűnő vendégváró.
Hidegen vegyes salátával, melegen burgonyapürével tálaljuk.