Mit süssünk karácsonykor - Három tökéletes karácsonyi aprósütemény, ami sokáig eláll és lehetetlen elrontani
2019.12.14. 18:56
Három egyszerű és gyors karácsonyi aprósütemény, amit mindenki imádni fog.
Hirdetés
Három gyorsan és könnyen elkészíthető süteményreceptet ajánlunk, melyeket akár a kezdők is nyugodtan bevállalhatják.
Az első, a megunhatatlan és elronthatatlan baracklekváros linzer, melyből egyből akár dupla adagot is süthetünk, ha szeretnénk, hogy a jól záródó dobozunkba is kerüljön belőle. Ez az a süti, ami tényleg nagyon sokáig eláll. Második receptünk alapanyag dió és tejszín. Ha valaki szereti a dió ízű sütiket, ezt egyszerűen imádni fogja. A harmadik, szintén nagyon egyszerű sütemény. A kókuszgolyó elkészítése, még sütést sem igényel.
A tökéletes baracklekváros linzer (puha és omlós)
Baracklekváros linzer
Sokáig eláll, érdemes mindjárt dupla adagot készíteni.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj (szobahőmérsékletűnél hidegebb legyen) nem szabad felolvasztani
10 dkg cukor
1 db tojássárgája
1 cs. vaníliás cuko
1 citrom héja lereszelve
1 teáskanál sütőpor
Tölteni: sárgabaracklekvár
Elkészítés:
Először a lisztet, a porcukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot keverjük össze.
A száraz alapanyagokhoz reszeljük hozzá a jó alaposan megmosott (lehetőleg bio) citrom héját. A vajat kockázzuk apró darabokra, adjuk a tésztához a tojássárgájával együtt.
A hozzávalókat gyorsan dolgozzuk össze, (ha sokáig gyúrjuk a tészta a kéz melegétől ragacsossá válhat) majd formázzuk cipóvá. Csomagoljuk folpackba és 1 órára tegyük hűvös helyre.
Sütőpapírral béleljünk ki két nagy tepsit.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. (Légkeveréses)
Ha letelt a pihentetés ideje, picit gyúrjuk át a tésztát. A tészta felét nagyon vékonyan lisztezett felületen - még finomabb, ha porcukrozott felületen csináljuk - nyújtsuk kb. 0.5 cm vastagságúra.
A linzerkiszúróval szúrjuk ki a formákat és sorakoztassuk a tepsibe.
Tegyük az előmelegített sütőbe és 10 perc alatt süssük készre, de azért közben nézzünk rá, mert sütőtől is függ a sütési idő.
Forrón még törik, de baracklekvártól bepuhul.
Két sütit baracklekvárral ragasszuk össze. A lyukas sütik közepébe még egy pötty lekvárt is cseppenthetünk.
Végül vaníliás porcukorral hintsük meg a sütiket.
Nagyon sokáig eláll és finom.
Jól záródó fémdobozban tároljuk.
A folytatásban a medvetalp és kókuszgolyó recept következik: