Hirdetés

Mit süssünk karácsonykor - Három tökéletes karácsonyi aprósütemény, ami sokáig eláll és lehetetlen elrontani

Mit süssünk karácsonykor - Három tökéletes karácsonyi aprósütemény, ami sokáig eláll és lehetetlen elrontani

2019.12.14. 18:56

Hirdetés

Medvetalp vagy más néven Moszkauer (Moszkvai sütemény)

Medvetalp vagy más néven Moszkauer (Moszkvai sütemény)

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált dió (vagy mandula)
  • 14 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 200 ml tejszín
  • 14 dkg apróra vágott kandírozott narancs és citromhéj vegyesen
  • 4 dkg liszt
  • 1 tábla tortabevonó

Elkészítés:

  • A cukrot, vajat és a tejszínt óvatosan melegítsük össze. Majd a masszát hűtsük le és keverjük bele a lisztet, diót, narancshéjat is.
  • Miután kihűlt, sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra kiskanállal diónyi halmokat rakjunk. Ha kész, nedvesítsük meg a kanalat és egy kissé lapítsuk el mindegyiket.
  • Kb. 170-180 fokra előmelegített sütőben, addig süssük, míg megszilárdul, ill. a széle világosbarnára sül.
  • Ha teljesen kihűltek, akkor vegyük ki a tepsiből.
  • Olvasztott csokival kenjük az alsó lapját, d
  • Hagyhatunk pár darabot csoki nélkül is, mert úgy is nagyon finom.
  • Jól zárodó dobozban sokáig eláll. 

Kókuszgolyó

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált keksz
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál kakaópor (nem cukrozott!)
  • 7 evőkanál baracklekvár
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 15 dkg margarin
  • 1 csomag kókuszreszelék
  • 2 dl langyos tej

Készíthetjük úgy is, hogy nem baracklekvárral, hanem ehhez a darált keksz mennyiséghez a 15 dkg margarin helyett 25 dkg margarinnal dolgozzuk össze. Ebben az esetben 20 dkg porcukor is kell hozzá.

Elkészítés:

  • Egy tálba öntsük ki a kókuszreszeléket.
  • Egy másik mély keverőtálban keverjük össze a darált kekszet, a kakaóporral és a vaníliás cukorral.
  • Kanalazzuk hozzá a baracklekvárt, a rumaromát és a margarint. Majd folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet is, míg jól kezelhető tésztát nem kapunk. Arra vigyázzunk, épp annyi tejet öntsünk hozzá, hogy ne legyen nagyon száraz a massza. A tésztát fél órát pihentessük.
  • Kézzel kis dió nagyságú golyókat formázzunk, majd hempergessük meg kókuszreszelékben.
.