Mit süssünk karácsonykor - Könnyen elkészíthető illatos karácsonyi aprósütemények, melyek sokáig elállnak
2019.12.08. 19:07
Az ünnep előtt pár nappal korábban elkészíthető és sokáig friss marad. Két karácsonyi sütirecept:
Kókuszos csiga és Illatos karácsonyi mézes figurák
Mindkét sütemény a karácsonyi ünnep előtt pár nappal korábban elkészíthető és jól záródó fémdobozban sokáig zamatos és friss marad.
Mostani ajánlatunk a kókuszos csiga és a karácsony elmaradhatatlan édessége a karácsonyi mézes.
Kókuszos csiga
Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt
25 dkg margarin
3 tojássárgája
3 dkg élesztő
1-1,5 dl tej
Hozzávalók a kókuszos krémhez:
3 tojásfehérje
20 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
A tetejére:
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
A kókuszos csiga elkészítése
Az élesztőt a tejben futtassuk fel.
A lisztet, a margarint és a tojássárgáját az élesztővel jól gyúrjuk össze.
Gőz fölött, keverjük ki a 3 tojásfehérjét a 20 dkg porcukorral. Vigyázzunk, ne legyen se folyós, se túl kemény, mert különben nem lehet rákenni a tésztára. Ha kész, keverjük bele a kókuszreszeléket is.
A tésztát osszuk öt részre és egyesével, jó vékonyra nyújtsuk ki.
Kenjük rá a krém 1/5-öd részét.
Ezután tekerjük fel, mint a kakaóscsigát, és kb. 1 cm-es vastagságúra szeleteljük fel.
Rakjuk tepsibe és 160 fokon süssük készre. (Figyeljünk, mert hamar sül!)
Ha kész, forgassuk meg mindegyik darabot a vaníliás cukorral elkevert porcukorba.
Elkészítés: 30 perc + 1 óra + a pihentetési idő
1 db 41 kcal/172KJ
Hozzávalók 70 darabhoz:
50 g vaj vagy margarin
60 g cukor
125 g méz
250 g liszt
1 tasak sütőpor
½ kk. szódabikarbóna
1-1 mk. őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, fehér bors
citrom és narancs reszelt héja
1+1 tojás
100 g dió vagy mogyoró a díszítéshez
Elkészítés:
A vajat ill. margarint, a cukrot és a mézet addig melegítsük, amíg a cukor fel nem olvad, majd vízfürdőben hűtsük le.
A lisztet, sütőporral, szódabikarbónával, az őrölt fűszerekkel, a reszelt citrom- és narancshéjjal keverjük össze.
Egy tojást dolgozunk el a mézes masszában, majd fakanállal keverjük a liszthez. (Most még ragad, de nem baj!)
Tetejét simítjuk el, takarjuk le és 5-12 órára tegyük hideg helyre.
2-3 nagy sütőlapot sütőpapírral béleljünk ki. A tésztát liszttel meghintett munkalapon kb. 3 mm vékonyra nyújtsuk ki. Ezután szúrjuk ki formákat, majd helyezzük a tepsibe. Mindegyik tetejét tojással kenjük meg, majd díszítsük. A leesett darabokat gyúrjuk össze, nyújtsuk ki majd formázzuk, míg el nem fogy a tészta.
A sütőt 200 °C fokra melegítsük fel és kb. 7-8 perc alatt süssük készre. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Frissen kemény, néhány nap múlva megpuhul. Jól záródó dobozban nagyon sokáig eltartható. Érdemes egyből dupla adagot készíteni, mert nagyon hamar elfogy.