Mit süssünk karácsonykor - Könnyen elkészíthető illatos karácsonyi aprósütemények, melyek sokáig elállnak

2019.12.08. 19:07

Az ünnep előtt pár nappal korábban elkészíthető és sokáig friss marad. Két karácsonyi sütirecept:

Kókuszos csiga és Illatos karácsonyi mézes figurák

Mindkét sütemény a karácsonyi ünnep előtt pár nappal korábban elkészíthető és jól záródó fémdobozban sokáig zamatos és friss marad. 
Mostani ajánlatunk a kókuszos csiga és a karácsony elmaradhatatlan édessége a karácsonyi mézes.

Kókuszos csiga

Hozzávalók a tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 3 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1-1,5 dl tej

Hozzávalók a kókuszos krémhez:

  • 3 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg kókuszreszelék

A tetejére:

  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor

A kókuszos csiga elkészítése

  • Az élesztőt a tejben futtassuk fel.
  • A lisztet, a margarint és a tojássárgáját az élesztővel jól gyúrjuk össze.
  • Gőz fölött, keverjük ki a 3 tojásfehérjét a 20 dkg porcukorral. Vigyázzunk, ne legyen se folyós, se túl kemény, mert különben nem lehet rákenni a tésztára. Ha kész, keverjük bele a kókuszreszeléket is.
  • A tésztát osszuk öt részre és egyesével, jó vékonyra nyújtsuk ki.
  • Kenjük rá a krém 1/5-öd részét.
  • Ezután tekerjük fel, mint a kakaóscsigát, és kb. 1 cm-es vastagságúra szeleteljük fel.
  • Rakjuk tepsibe és 160 fokon süssük készre. (Figyeljünk, mert hamar sül!)
  • Ha kész, forgassuk meg mindegyik darabot a vaníliás cukorral elkevert porcukorba.

Illatos karácsonyi mézes figurák (Karácsonyi mézes süti, díszíthető mézeskalács recept)

Elkészítés: 30 perc + 1 óra + a pihentetési idő
1 db 41 kcal/172KJ

Hozzávalók 70 darabhoz:

  • 50 g vaj vagy margarin
  • 60 g cukor
  • 125 g méz
  • 250 g liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • ½ kk. szódabikarbóna
  • 1-1 mk. őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, fehér bors
  • citrom és narancs reszelt héja
  • 1+1 tojás
  • 100 g dió vagy mogyoró a díszítéshez
     

Elkészítés:

  • A vajat ill. margarint, a cukrot és a mézet addig melegítsük, amíg a cukor fel nem olvad, majd vízfürdőben hűtsük le.
  • A lisztet, sütőporral, szódabikarbónával, az őrölt fűszerekkel, a reszelt citrom- és narancshéjjal keverjük össze.
  • Egy tojást dolgozunk el a mézes masszában, majd fakanállal keverjük a liszthez. (Most még ragad, de nem baj!)
  • Tetejét simítjuk el, takarjuk le és 5-12 órára tegyük hideg helyre.
  • 2-3 nagy sütőlapot sütőpapírral béleljünk ki. A tésztát liszttel meghintett munkalapon kb. 3 mm vékonyra nyújtsuk ki. Ezután szúrjuk ki formákat, majd helyezzük a tepsibe. Mindegyik tetejét tojással kenjük meg, majd díszítsük. A leesett darabokat gyúrjuk össze, nyújtsuk ki majd formázzuk, míg el nem fogy a tészta.
  • A sütőt 200 °C fokra melegítsük fel és kb. 7-8 perc alatt süssük készre. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
  • Frissen kemény, néhány nap múlva megpuhul. Jól záródó dobozban nagyon sokáig eltartható. Érdemes egyből dupla adagot készíteni, mert nagyon hamar elfogy.
.