Hirdetés

Nő a fertőzöttek száma - Még bármi megtörténhet az Egyesült Államokban is

Koronavírus

MTI

2020.03.09. 05:57

Az Egyesült Államokban is nőtt a koronavírus okozta halálesetek száma.

Hirdetés

Az olaszországihoz hasonló "drákói" intézkedések nem várhatók, de "minden megtörténhet" - jelentette ki Anthony Fauci, az amerikai Országos Allergológiai és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában. Ennek jeleként Oregonban szükségállapotot hirdettek ki.

Fauci kifejtette, hogy nem akar senkit megrémíteni, de mivel a vírus gyorsan terjed, ezért fel kell készülni bármilyen intézkedésre. Kifejtette, hogy a helyzet rosszabbodni fog, s az időseknek és a krónikus betegeknek különösen vigyázniuk kell magukra.

Az orvosprofesszor kitért a kaliforniai Oaklandnál várakozó Grand Princess üdülőhajó esetére is - amelyet San Franciscótól fordítottak vissza -, és elmondta: azt javasolta, hogy engedjék a hajót kikötni és az utasokat partra szállás után vessék alá a vírusteszteknek azért, hogy elkerüljék a Japánban megállított Diamond Princess üdülőhajón történteket, vagyis azt, hogy az összezárt utasok egymást fertőzzék meg.

Fauci közölte: az Egyesült Államokban eddig "messze kevesebb" vírustesztet végeztek, mint más országokban. Megismételte az amerikai alelnök és az egészségügyi hatóságok vezetői figyelmeztetését: az időskorúak és a súlyos betegséggel küszködők ne menjenek olyan helyekre, ahol sokan vannak, és különösen tartózkodjanak a külföldi utazásoktól, illetve a hajóutaktól.

Fauci az NBC televíziónak is nyilatkozott. Mint fogalmazott: "a mi feladatunk, hogy megvédjük a sérülékeny embereket, és amikor védelemről beszélek, ezen azt értem, hogy figyelmeztetni kell mindenkit a nagy tömegek és hosszú utazások jelentette kockázatokra". A professzor megjegyezte, hogy az újabb megbetegedéseket egy-egy közösségben regisztrálták, vagyis nem egyetlen fertőző forrás volt, s ez szerinte azt jelenti, hogy a vírus terjedése intenzívebb a korábbinál.

Nyilatkozott vasárnap az Egyesült Államok tisztifőorvosa is. Jerome Adams a CNN hírtelevíziónak ismételten elmondta: bár a vírusfertőzések száma emelkedik, az amerikaiaknak mégsem kell pánikba esniük. "Már a vírus megjelenésekor is ezt mondtuk, most pedig, a vírusfertőzések féken tartásának szakaszában azt hangsúlyozzuk, a közösségeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy sajnos még több beteg és még több halott lesz, de ez nem jelenti azt, hogy pánikba kell esnünk".

Adams iskolák bezárását és nagy létszámú rendezvények elhalasztását javasolta. Scott Gottlieb, az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) korábbi vezetője a CBS televízióban azt jósolta, hogy az elkövetkező hetekben "egyes államokban vagy városokban" országrészeket, vagy városnegyedeket kell majd lezárni.

A Johns Hopkins kórház adatai szerint az Egyesült Államokban eddig 437 bizonyított fertőzött esetet tartanak nyilván.
Donald Trump amerikai elnök vasárnap a Twitteren a kormányzat munkája iránti bizalmát hangoztatta, és dicsérte a kormányzati intézkedések összehangolásával megbízott Mike Pence alelnököt.

Vasárnap, helyi idő szerint délután, Oregon állam kormányzója, Kate Brown 60 napig tartó egészségügyi rendkívüli állapotot hirdetett ki az állam egész területére. A nyugati parti államban vasárnap 7 új beteget diagnosztizáltak, s ezzel a fertőzöttek száma 14-re emelkedett.

Bill de Blasio, New York város polgármestere vasárnapi sajtókonferenciáján kijelentette: arra számít, hogy két-három héten belül akár száz beteget is diagnosztizálhatnak a városban