Az Egyesült Államok déli tagállamában terjed leginkább a járvány

Koronavírus

MTI

2020.04.06. 19:30

Louisiana államban a leggyorsabb a fertőzések és az elhalálozások üteme az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok déli tagállamában, Louisianában a leggyorsabb a járvány miatti  fertőzések és az elhalálozások üteme - jelentette hétfőn több amerikai médium is.  

Hétfő reggeli adatok szerint az államban 13 ezer fölött van a diagnosztizált fertőzések száma és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség 477 halálos áldozatot követelt.     

Egészségügyi szakemberek úgy vélekedtek, hogy a louisianai helyzet rosszabbodása a helyi politikusok felelőssége is, mert New Orleansban nem törölték a hagyományos húshagyó keddi karneváli felvonulást és ünnepségsorozatot. John Bel Edwards kormányzó a CNN hírtelevíziónak ezt úgy magyaráztat: "senki nem mondta meg nekünk, hogy mit kell tennünk".     

Hétfőtől Florida után a szomszédos Texas kormányzója, Gregg Abbott is szigorú ellenőrzéseket vezetett be a Louisianából érkezőkre. Minden egyes, louisianai rendszámú gépkocsit ellenőrző pontokon rendőrök állítanak meg, a benne ülőknek meg kell adniuk adataikat és elérhetőségeiket, és kéthetes karanténba kell vonulniuk.

Brett Giroir admirális, a szövetségi egészségügyi és emberi erőforrások  minisztériumának államtitkára hétfőn az NBC televízió reggeli műsorában azt mondta: "nem vitás, hogy szűkében vagyunk a vírusteszteknek, de akinek szüksége van rá, annak rendelkezésére áll".  

Úgy fogalmazott, hogy a héten még nem végeznek "több tízmillió vírustesztet, de több milliónyival többet, mint a múlt héten". Az admirális felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad enyhíteni a társadalmi elkülönülés gyakorlatán, mert ez néhány héten belül a járvány további fellángolásához vezethet.

New Yorkba hétfőn megérkezett az amerikai hadsereg ezer katonaorvosa és egészségügyi szakembere, hogy segítsen a járvány elleni küzdelemben.

Arizonában letartóztattak egy 23 éves férfit, mert a benzinállomáson, tankolás közben, szándékosan ráköhögött a benzimpumpára, miközben a koronavírus terjesztéséről beszélt.