Hirdetés

Kéthetes karantén vár azokra, akik Nagy-Britanniába utaznak
alon.hu

Kéthetes karantén vár azokra, akik Nagy-Britanniába utaznak

Koronavírus

MTI

2020.05.22. 21:45

Az új rendelkezés az Írországból érkezőkre nem vonatkozik.

Hirdetés

Június 8-ától kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek - jelentette be pénteken Priti Patel brit belügyminiszter. Patel szerint a kormány célja annak megakadályozása, hogy az immár egyértelműen visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon.

A rendelkezésben ugyanakkor utalás szerepel arra, hogy az alacsony fertőzöttségű országokból érkezők kölcsönös megállapodás esetén mentességben részesülhetnek.
 A belügyminiszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta a Downing Streeten, elmondta, hogy a rendelkezés megsértőinek ezer font (390 ezer forint) pénzbírságot kell fizetniük, sőt büntetőeljárás is indulhat ellenük, és a szabálysértésen ért külföldieket végső esetben kitoloncolhatják az országból.

A rendelkezés nem vonatkozik az Írországból Nagy-Britanniába utazókra.

A karanténszabály pénteken ismertté vált szövegében ugyanakkor nincs utalás arra, hogy a Franciaországból érkezők is mentességet kapnának.

Boris Johnson miniszterelnök már két hete  - akkor még részletek nélkül - közölte, hogy hamarosan karanténszabályok lépnek érvénybe a külföldről Nagy-Britanniába érkezőkre.

Johnson ezt a tervet azzal indokolta, hogy meg kell akadályozni a fertőzés újbóli behurcolását külföldről, különös tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniában a fertőződési ráta már jelentősen csökkent.
A londoni miniszterelnöki hivatal Johnson bejelentését kiegészítő akkori közlése szerint a brit kormányfő és Emmanuel Macron francia elnök telefonon megállapodott arról, hogy a Franciaországból Nagy-Britanniába érkezőkre nem lépnek érvénybe karanténintézkedések.

Brit kormányforrások azonban nem sokkal később már azt közölték, hogy a szabályozás a Franciaországból érkezőkre is vonatkozik, és a pénteken ismertetett részletek ezt támasztják alá.

Priti Patel a péntek esti sajtótájékoztatón a határokon bevezetendő "átmeneti közegészségügyi korlátozásnak" nevezte a jövő hónaptól érvénybe lépő karanténszabályt és közölte, hogy a rendelkezést a brit kormány háromhetente felülvizsgálja.

A belügyminiszter kijelentette: a karanténintézkedéssel a brit kormány célja az, hogy megvédje a két hónapja érvénybe léptetett nagy-britanniai korlátozó rendelkezések idején kemény munkával, a brit lakosság áldozatvállalásával elért haladást a koronavírus-járvány visszaszorításában.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.