Győrben rendkívüli parkolási rendet vezettek be

MTI

2020.11.19. 18:01

Az ingyenes parkolás miatt lehetetlen helyzet alakult ki a belvárosban.

Korlátozott várakozási övezetet alakított ki az önkormányzat Győr belvárosában, mert a parkolás ingyenessé tétele miatt az ott lakók nem tudtak megállni.

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a rendkívüli parkolási rend bevezetése mellett azért döntöttek, mert a belvárosban a megválasztása óta azzal szembesül, hogy az ott lakók folyamatosan arra panaszkodnak, hogy bár szinte mindannyian éves bérletet vásárolnak, mégsem tudnak nemcsak saját ingatlanuk közelében, hanem gyakran még a teljes belvárosi parkolási zónán belül sem parkolóhelyet találni.

Hozzátette, hogy a veszélyhelyzet miatt elrendelt ingyenes parkolás lehetőséget adott arra, hogy soron kívül megoldást találjanak a problémára.

A csütörtökön életbe lépett rendelet szerint a belvárosi parkolási bérlettel rendelkezők a nap minden órájában parkolhatnak az övezet több mint harminc utcájában.

Akiknek viszont nincs bérletük, csak hétfőtől péntekig 11 és 16 óra között parkolhatnak ott, a megjelölt időszakon kívül pedig a parkolóházakban vagy a mélygarázsban tudnak parkolni, többnyire díjfizetés ellenében.

Aki nem rendelkezett eddig parkolóbérlettel, de van belvárosi lakcímkártyája vagy tartózkodási helye, ideiglenesen ingyenes bérletet válthat ki. Ugyanígy a zöld rendszámú autókkal is csak akkor lehet 0 és 24 óra között az övezetben parkolni, ha ideiglenes és ingyenes bérletet váltanak ki.

Az év végén lejáró bérletek a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesek maradnak.

Az övezetben továbbra is parkolhatnak a mozgáskorlátozottaknak kiállított parkolókártyával rendelkezők, és rakodási céllal is meg lehet állni.

A belvárosi bölcsődék, óvodák és iskolák százméteres környezetében legfeljebb tíz percre lehet megállni a parkolókban, amíg a szülő a gyermeket az intézménybe viszi, vagy onnan elhozza. Ebben az esetben a szélvédőre kell helyezni egy papírt, amelyen a megállás időpontjának szerepelnie kell.

A korlátozott várakozási övezetre vonatkozó táblákat már elkezdték kihelyezni az övezet be- és kihajtó kereszteződéseiben. A fokozott ellenőrzést a hatóság november 23-án kezdi el.

.