Koronavírus - Németország újabb tartományában szigorítanak

Koronavírus

MTI

2020.12.08. 20:57

A járványhelyzet egész Németországban romlik.

Bajorország után egy újabb német tartományban, Szászországban is megszigorítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat a helyi kormány keddi döntése szerint.

A járványügyi védekezésről szóló kormányrendelet újabb módosítását egy rendkívüli kormányülésen, december 11-én véglegesítik és december 14-én léptetik életbe.
A szabályok január 10-ig érvényesek. A legfőbb szigorítás, hogy a bankfiókok és a mindennapi élethez nélkülözhetetlen üzletek - szupermarketek, üzemanyagtöltő állomások, gyógyszertárak - kivételével minden bolt bezár. Felfüggesztik a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás működését is.

Németországban a járványhelyzet tartományonként eltérő, Szászországban a legsúlyosabb, ott az utóbbi hét napon százezer lakosonként 319 új fertőződést regisztráltak, ami több mint a duplája a 16 tartományt együttvéve számított 147-nek.

Ezért a legtöbb járásban már december elején a tavaszi első hullám idején alkalmazott megoldásokhoz hasonló intézkedéseket vezettek be. Így a négymillió szászországi lakos túlnyomó többsége csak feltétlenül szükséges esetben - például bevásárlás, munkavégzés - és a lehető legrövidebb időre hagyhatja el otthonát.

Ugyanakkor az óvodák és az iskolák nem zártak be, és a legtöbb szolgáltatás és a kiskereskedelem továbbra is működhetett. Ezen a helyzeten változtat a drezdai kabinet a kedden bejelentett szigorításokkal.

Szintén súlyos a helyzet Bajorországban, ahol az utóbbi hét napon százezer lakosonként 177 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). Ott egyelőre kijárási korlátozással egészítették ki a járvány lassítását szolgáló szabályokat, a kormány rendelete szerdán lép életbe.   

A járványhelyzet egész Németországban romlik. A nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) egy kedden kiadott rendkívüli állásfoglalásban a gazdasági és társadalmi életet befagyasztó, teljes körű zárlatot sürgetett a vírus terjedésének feltartóztatására.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint ugyancsak szigorítást, a kiskereskedelem felfüggesztését és a karácsonyi iskolai szünet meghosszabbítását sürgeti Angela Merkel kancellár is. Tervei szerint rövidesen ismét rendkívüli tanácskozást tart az úgynevezett miniszterelnöki konferenciával (MPK) - a tartományi kormányfők egyeztető testületével -, hogy döntsenek az újabb korlátozásokról.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 14 054 fertőződést szűrtek ki, mintegy 3 százalékkal többet az egy héttel korábbi 13 604-nél.

A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 423 halálesetet regisztráltak egy nap alatt.

Az új esetekkel együtt 1 197 709 fertőződést mutattak ki vírusteszttel, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 19 342-re emelkedett.

 A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) keddi összesítése szerint egy nap alatt 78-cal, 4257-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 60 százalék - 2535 beteg - szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 271 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4957 ágy szabad.

.