Kétmillió lakosa lehet Bécsnek 2027-re

MTI

2021.02.02. 14:30

Az előző évekhez képest lassabb ütemben ugyan, de 2020-ban is tovább nőtt az osztrák főváros lakosságszáma.

Ez részben a halálozásokat meghaladó születésszámnak, részben pedig a bevándorlóknak köszönhető. Az új lakosok főleg németek, szírek és románok.

Míg 2010 és 2019 között átlagosan évi huszonkétezer fővel nőtt az osztrák főváros lakosainak száma, 2020-ban a koronavírus-járvány miattez tízezerre csökkent. A mérsékelt növekedés ellenére Bécs lakossága már így is 1,92 millió, amivel az osztrák főváros az Európai Unió ötödik legnépesebb városa Berlin, Madrid, Róma és Párizs után. Becslések szerint lakosainak száma 2027-ben lépheti át a kétmilliós határt – derül ki a Bécsi Területi Statisztikai Hivatal adataiból.

A lakosságszám-növekedés részben annak köszönhető, hogy 2020-ban a születések száma (18.700) enyhén meghaladta a halálozásokét (17.700), illetve kilencezer fővel többen költöztek Bécsbe, mint onnan el. Az új lakosok születési helyük szerint főként Németországból (1.700 fő), Szíriából (1.700 fő), Romániából (1.300 fő), Afganisztánból (1.000 fő) és - az Unió munkaerőpiacának megnyitása miatt – Horvátországból (600 fő) érkeztek. Akárcsak tavaly, a Bécsbe költöző szírek és afgánok jelentős hányada azonban másik osztrák tartomány helyett választotta új lakhelyéül az osztrák fővárost. A magyarok száma nagyjából stagnál, az elmúlt év során mindössze százan költöztek Bécsbe. Ellentétes a korábbi évek tendenciájával ugyanakkor, hogy több szerb és török származású lakos hagyta el Bécset, mint ahányan beköltöztek.

A lakosságszám területi eloszlására 2020-ban az volt a jellemző, hogy a nagy külső kerületek, ahol intenzív önkormányzati lakásépítés zajlik – ilyen például Floridsdorf – egyre gyarapodtak, míg a belső és a nyugati kerületek lakosainak száma inkább stagnált vagy enyhén csökkent.

Érdekesség, hogy Bécs Ausztria legfiatalabb városa, mivel az itt élők átlagéletkora 41 év, ugyanakkor nagyon nagy számban képviseltetik magukat a 80 év felettiek. Ráadásul az ő számuk az elkövetkező években tovább nő majd.

 

.