26 országot jár be egy Európát összekötő expressz - Az országot is érinti

MTI

2021.05.11. 18:30

Ősszel indul, és 26 országot jár be 36 nap alatt az Európát összekötő expressz

Az Európai Bizottság által a Vasút Európai Éve program részeként kidolgozott és a vasúti szektor szereplői közötti példa nélküli együttműködés eredményeképp létrejött, Európát összekötő expresszvonat (Connecting Europe Express - CEE) idén ősszel keresztülrobog a kontinensen, 26 országot jár be 36 nap alatt - közölte a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület az MTI-vel.

A vonat minden uniós fővárosban, plusz néhány további városban, összesen 40 helyen áll meg.

Szeptember 2-án indul útjára Lisszabonból, szeptember 11-én érkezik Sopronba a GYSEV, és szeptember 19-én áll meg Budapesten a MÁV együttműködésével - közölte az egyesület.

A különleges vonat valós időben képes bemutatni, hogy a vasút valóban össze tudja kapcsolni az embereket és a vállalkozásokat, továbbá kiemeli az uniós infrastruktúra-politika célirányos törekvéseit - írták.

A közlemény idézi Adina Văleant, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosát, aki elmondta: "a kontinenst bejárva Lisszabontól Bukarestig és Berlintől Párizsig az Európát összekapcsoló expresszvonat olyan útvonalakon fog haladni, amelyek összekapcsolnak minket - legyen szó akár országokról, vállalkozásokról vagy emberekről".

A projekt egyedülálló törekvés, amelyben közreműködik az Európai Bizottság, az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER), európai vasúttársaságok, pályahálózat-üzemeltetők és számos egyéb partner, uniós és helyi szinten egyaránt - tették hozzá.

Azokon a helyszíneken, ahol a vonat megáll, különböző rendezvények világítanak rá a vasút társadalmi szerepére, a kihívásokra, amelyekkel a vasútnak továbbra is meg kell küzdenie annak érdekében, hogy minél több utast és árut tudjon szállítani.

.