Újabb kínai ingatlanfejlesztő kerülhetett bajba

MTI

2021.10.05. 14:04

A csoport a fizetés elmulasztásáról szóló, a hongkongi tőzsdére eljuttatott bejelentésben azt is közölte, hogy a részvényeivel történő kereskedés szüneteltetését kérte.

Újabb kínai ingatlanfejlesztő mulasztotta el egy kötvénye kifizetését a kínai ingatlanszektor pénzügyi nehézségeivel kapcsolatos, a China Evergrande cégcsoport eladósodása nyomán kialakult aggodalmakat alátámasztva.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában kedden megjelent beszámoló szerint a sencseni székhelyű Fantasia Holdings cégcsoport nem folyósította az egyik, lejáró kötvénye után hétfőn esedékes 205 millió dollárt hitelezői részére.

A Fantasia, amelyet az egyik korábbi kínai alelnök unokahúga alapított, 2021 első felében 153 millió jüan (24 millió dollár) nyereséget könyvelt el, miközben a bevétele a múlt év azonos időszakához képest 18,5 százalékkal növekedve elérte a 10,9 milliárd jüant (1,7 milliárd dollár). A cégcsoportot a tőzsdén 415 millió dollárra értékelték.

A csoport a fizetés elmulasztásáról szóló, a hongkongi tőzsdére eljuttatott bejelentésben azt is közölte, hogy a részvényeivel történő kereskedés szüneteltetését kérte.

Kedden továbbra is szünetelt emellett a China Evergrande csoport részvényeinek kereskedése is. A csoport hétfőn kereskedési szünetet kért egy, az ingatlankezelő részlegét érintő, jelentős tranzakcióval kapcsolatos bejelentésig. Az Evergrande a bejelentésről annyit előlegezett meg, hogy az a vállalat részvényeire vonatkozó, esetleges általános ajánlatról szólhat. A Global Times című kínai lap hétfőn arról írt, hogy a dél-kínai székhelyű Hopson Development készül megvenni az eladósodott China Evergrande ingatlankezelő részlegének 51 százalékát.

A China Evergrande, amely 305 milliárd dolláros tartozást halmozott fel, az elmúlt hetekben elmulasztotta egyes dollárkötvényei után járó kamatok, összesen 162,38 millió dollár kifizetését. Amennyiben a 30 napos türelmi idő alatt nem teljesíti fizetési kötelezettségét, a cégcsoport törlesztési csődbe kerül, aminek súlyos hatásai lehetnek a kínai gazdaságra, de egyes félelmek szerint a globális pénzügyi rendszerre is.     

A China Evergrande hónapokkal ezelőtt került nehéz helyzetbe annak nyomán, hogy a kínai kormányzat 2017 óta egyre szigorítja az ingatlanszektor szabályozását az adósságállomány és a spekuláció növekedésének megfékezésére. A pekingi kormány mentőövet dobhatna a vállalatnak, de elemzők ezt a lehetőséget tartják a legkevésbé valószínű forgatókönyvnek. A szigorítások nyomán számos, kisebb ingatlanfejlesztő ment csődbe Kínában az elmúlt években.

.