Mi legyen szenteste a menü? - Négy nagyon finom, klasszikus vacsorát ajánlunk december 24-re
Szenteste
alonmedia.hu
2021.12.19. 04:37
Hamarosan szenteste, és még nem tudja milyen finomsággal lepje meg szeretteit? Vacsoraötletek szentestére, receptekkel.
Mi legyen december 24-én este a menü? - Három nagyon finom, klasszikus ételt ajánlunk szentestére.
Ha tartani akarja a hagyományokat, december 24-én, szenteste, halászlét, rántott halat, mákos gubátkészítsen. Egy-két évszázada ugyanis ez a nap, a karácsony böjtje volt; illett tehát ekkor böjti ételeket fogyasztani. A katolikus hagyomány szerint, ezen a napon hús és tejmentes ételeket ettek. Sok helyen úgynevezett böjti bablevest, savanyú káposztát, halászlét, rántott vagy sült halat fogyasztottak. Íme, a magyaros halászlé, a töltött káposzta, a rántott hal és a mákos guba receptje szentestére.
A halat készítsük elő, tisztítsuk meg, vágjuk el. A ponty fejét és a farok részt válasszuk le.
A hagymákat tisztítsuk meg, a zöldségeket mossuk meg.
A halat szeleteljük fel, majd sózzuk. Egy órára tegyük félre. Ez kerül majd a végén az alaplébe.
Készítsük el az alaplevet. A hal farok és fej részét, a nagyobb darabokra összevágott hagymát, a paprikát és a paradicsomot bő lében tegyük fel főni, mindaddig, míg a hús leválik a csontról.
Ebből az alapléből vegyük ki a haldarabokat, a csontokat távolítsuk el, majd passzírozzuk át. Ezt a paszírt tegyük vissza az alaplébe.
1 fej hagymát vágjunk össze. Egy nagyobb edénybe hevítsük fel az olajat, tegyük bele az összevágott hagymát, majd a pirospaprikát öntsük fel vízzel és az alaplével. Fűszerezzük és forraljuk össze.
Ha az alaplét összeforraltuk, tegyük bele az előzőleg már besózott halszeleteket, majd főzzük meg. Ügyeljünk arra, hogy a halhús ne essen szét, mert az étel nem lesz gusztusos.
Forrón tálaljuk.
Azt tudta, hogy milyen sokfajta halászlé létezik?
Bajai halászlé
Balatoni halászlé
Dunai halászlé
Szegedi halászlé
Tiszai halászlé
Szekszárdi
Mohácsi
és magyaros halászlé és még sorolhatnánk... Mindegyiknek megvan a sajátos összetevője, speciális elkészítési módja.