Mi legyen szenteste a menü? - Négy nagyon finom, klasszikus vacsorát ajánlunk december 24-re

Szenteste

alonmedia.hu

2021.12.19. 04:37

Hamarosan szenteste, és még nem tudja milyen finomsággal lepje meg szeretteit? Vacsoraötletek szentestére, receptekkel.

Mi legyen december 24-én este a menü? - Három nagyon finom, klasszikus ételt ajánlunk szentestére.

Ha tartani akarja a hagyományokat, december 24-én, szenteste, halászlét, rántott halat, mákos gubát készítsen. Egy-két évszázada ugyanis ez a nap, a karácsony böjtje volt; illett tehát ekkor böjti ételeket fogyasztani. A katolikus hagyomány szerint, ezen a napon hús és tejmentes ételeket ettek. Sok helyen úgynevezett böjti bablevest, savanyú káposztát, halászlét, rántott vagy sült halat fogyasztottak. Íme, a magyaros halászlé, a töltött káposzta, a rántott hal és a mákos guba receptje szentestére.

Halászlé készítése
Halászlé készítése

Halászlé készítése

Hozzávalók:

  • 30 dkg halat számítsunk személyenként, vegyesen ponty, harcsa, kecsege
  • 1 kg halra 1 fej hagymát számoljunk + 1 fej hagyma
  • 3 ek. olaj
  • 1 közepes paradicsom
  • 2-3 db hegyes-csípős paprika
  • 3 ek. pirospaprika
  • só, bors

Elkészítés

  • A halat készítsük elő, tisztítsuk meg, vágjuk el. A ponty fejét és a farok részt válasszuk le.
  • A hagymákat tisztítsuk meg, a zöldségeket mossuk meg.
  • A halat szeleteljük fel, majd sózzuk. Egy órára tegyük félre. Ez kerül majd a végén az alaplébe.
  • Készítsük el az alaplevet. A hal farok és fej részét, a nagyobb darabokra összevágott hagymát, a paprikát és a paradicsomot bő lében tegyük fel főni, mindaddig, míg a hús leválik a csontról.
  • Ebből az alapléből vegyük ki a haldarabokat, a csontokat távolítsuk el, majd passzírozzuk át. Ezt a paszírt tegyük vissza az alaplébe.
  • 1 fej hagymát vágjunk össze. Egy nagyobb edénybe hevítsük fel az olajat, tegyük bele az összevágott hagymát, majd a pirospaprikát öntsük fel vízzel és az alaplével. Fűszerezzük és forraljuk össze.
  • Ha az alaplét összeforraltuk, tegyük bele az előzőleg már besózott halszeleteket, majd főzzük meg. Ügyeljünk arra, hogy a halhús ne essen szét, mert az étel nem lesz gusztusos.
  • Forrón tálaljuk.

Azt tudta, hogy milyen sokfajta halászlé létezik?

  • Bajai halászlé
  • Balatoni halászlé
  • Dunai halászlé
  • Szegedi halászlé
  • Tiszai halászlé
  • Szekszárdi
  • Mohácsi
  • és magyaros halászlé és még sorolhatnánk... Mindegyiknek megvan a sajátos összetevője, speciális elkészítési módja.

Folytatás a következő oldalon >>>

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.