Vízkereszttől farsangon át húsvétig 2022-ben – Minden fontos dátum egyben

Tavasz

alonmedia.hu

2022.01.05. 17:57

Eddig tart az idei farsangi időszak.

Január 6. vízkereszt, a karácsonyi ünnepkör zárónapja és a farsang kezdőnapja. Vízkereszt, kiemelt ünnep. Három történet is kapcsolódik hozzá. 

Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsangi időszak, - mivel a hamvazószerda mozgó dátum -, így az idén majdnem hét hónap.

Január 6. - Vízkereszt

Vízkereszt vagy háromkirályok napja az egyik legjelentősebb keresztény ünnep. A nyugati keresztény egyházak január 6-án három eseményre emlékeznek: a napkeleti bölcsek, vagy más néven háromkirályok – Gáspár, Menyhért és Boldizsár – látogatására a gyermek Jézusnál, Jézus Jordán folyóban történt megkeresztelkedésére, és Jézus első csodájára a kánai menyegzőn. Vízkereszttel kezdetét veszi a farsangi időszak. Számos népszokás és időjárási jóslat kapcsolódik ehhez a naphoz. Ilyenkor került sor a házszentelésre, de szokás volt a szenteltvíz hazavitele is, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak.

Farsang - Vízkereszttől hamvazószerdáig

Az ősi tavaszváró ünnephez sok néphagyomány kapcsolódik. Az idei farsang január 6-tól március 2-ig, hamvazószerdáig  tart. A farsang záró dátuma minden évben változik. Hamvazószerda a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig tart.

Húshagyókedd - 2022. március 1.

Húshagyókedd, mozgó egyházi ünnep. A farsang utolsó napját jelölő húshagyó elnevezés a böjt, a böjti étkezés kezdetét jelenti.

Hamvazószerda - 2022. március 2.

Húshagyókeddet a hamvazószerda követi. Hamvazószerda 2022-ben március 2. Minden évben mozgó dátum ez is, a legkésőbbi időpontja március 10-e lehet. Hagyományosan szigorú böjti nap, a húsvéti ünnepkör része. Innen indul a 40 napos nagyböjti időszak.

Torkos csütörtök

A magyar népszokás része, a farsanghoz kapcsolódó különleges nap a torkos csütörtök. A közelgő nagyböjt előtt, ezen a napon még bőségesen és a szokásosnál mohóbban fogyasztottak zsírban gazdag és a farsanghoz kapcsolható ételeket, úgy, mint például farsangi fánkot. Pontos dátumáról megoszlanak a vélemények, az egyik változat szerint az eredeti napja a hamvazószerda előtti csütörtök, ha eszerint számítjuk, akkor az idén 2022. február 24.

A másik verzió szerint, hamvazószerda utáni csütörtökön tartják, melynek oka a gazdaságosság, ha mégis megmaradtak a húsételek, ne vesszenek kárba. Eszerint számítjuk, akkor az idén március 3.

ALON.hu összeállítás. Felhasználása engedélyhez kötött!

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.