Vízkereszttől farsangon át húsvétig 2022-ben – Minden fontos dátum egyben

Tavasz

alonmedia.hu

2022.01.05. 17:57

Január 6. vízkereszt, a karácsonyi ünnepkör zárónapja és a farsang kezdőnapja. A farsang vízkereszttől hamvazószerdáig tart.

A farsangi fánk

A fánknak mágikus erőt tulajdonítottak. Ugyancsak elterjedt volt ebben az időszakban a rétes is. A farsang idején általában a sok étel fogyasztásától a következő év bőségét remélték.

Álarcosbál, táncmulatság farsangkor

Farsangkor régebben is táncmulatságot rendeztek, melynek leggyakrabban a kocsma volt a színtere. A legények sorra járták a lányos házakat, hívogatták a lányokat, a muzsikusok megfizetésére adományokat gyűjtöttek. Farsangkor nemcsak a legények és a lányok rendeztek táncmulatságokat, hanem a házasemberek. A házasemberek batyus bálja nevében jelzi, hogy a tánc mellett fontos szerepe van ilyenkor az evésnek és az ivásnak is.

A farsangi báloknak elsősorban a párválasztásban volt nagy szerepük.

"Farsang farka"

A farsang csúcspontja a "farsang farka", mely farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap. Sok városban ekkor rendezik meg a híres karnevált, mint például a Riói karnevált, Velencei karnevált. Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

A téltemető, tavaszköszöntő mohácsi busójárás

Farsang idején a mohácsi busók fűzfából faragott, rikító színűre festett, félelmetes álarcaikban, kereplőket forgatva, kolompokat rázva hagyományosan vidám forgataggá varázsolják a várost.

A télbúcsúztató, tavaszköszöntő Mohácsi busójárást 2022. február 24-március 1. között rendezik meg. A téltemető, tavaszköszöntő ünnep húshagyókedden látványos, jókedvű farsangtemetéssel ér véget.

Tavasz

A tavasz nap-éj egyenlőség 2022-ben március 20-án, vasárnap lesz.

Húsvét – 2022. április 17-18.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, melynek során Jézus Krisztusnak, Isten fiának a haláláról és feltámadásáról emlékezünk meg. A dátumát tekintve mozgó ünnep, minden évben a tavaszi napéjegyenlőséget (március 20-21.) követő holdtölte (az idén április 16.) utáni első vasárnapra, vagyis mindenképpen március 22. és április 25. közé esik. Az időpontját, még 325-ben, a niceai zsinaton deklaráltak. Az ünnepkör a hamvazószerdával indul, ami hagyományosan szigorú böjti nap.

Innentől indul a 40 napos nagyböjt időszaka is. Ezt követően nagypénteken (április 15.) Jézus halálára böjttel és csenddel, húsvét vasárnapján (április 17.) pedig Jézus feltámadásáról vigadozva emlékeznek meg a keresztények.

ALON.hu összeállítás. Felhasználása engedélyhez kötött!

.