Magyar diákok ismét kaphatnak munkavállalói vízumot az Amerikai Nagykövetségtől

alon

2022.02.15. 15:08

Az Egyesült Államok 2021. november 8-án nyitotta meg munkaerőpiacát az Európából érkező munkavállalók előtt.

Két év után megtört a jég: magyar diákok kaptak munkavállalói vízumot az Amerikai Nagykövetségtől

Az Amerikai Nagykövetség január 24. óta újra fogadja a nyári munkára jelentkező diákok vízumkérelmét. A Camp America programra az elsők között jelentkező fiatalok már meg is kapták a munkavállalásra jogosító J1-es vízumot.

Az Egyesült Államok 2021. november 8-án nyitotta meg munkaerőpiacát az Európából érkező, teljes átoltottsággal rendelkező munkavállalók előtt.

Az amerikai gyermektáboroztatást szervező Camp America – és így a magyarországi képviselettel megbízott Meló-Diák Iskolaszövetkezet – ezt követően indította újra a „J1-es csereprogramokat”. A több száz jelentkezőből az elsők már a célegyenesben vannak: a követségi személyes interjút követően január végén kilenc magyar fiatal kapta meg az amerikai vízumot. A „J1” jelű vízum – pontosabban annak „camp counselor”, illetve „summer work and travel” alkategóriája – egyszeri kiutazásra és legális munkavégzésre jogosít a június–augusztusi időszakban. A Meló-Diák nemcsak a toborzást végezte, de a felkészülésben és a vízum-ügyintézésben is támogatta a fiatalokat.

A programra jelentkező, angolul jól beszélő és a 18. életévüket betöltött magyar fiatalok minimum 9 hétre kaphatnak munkavállalási lehetőséget az Egyesült Államok különböző gyermektáboraiban. Az 1990-es évek eleje óta több mint 22 ezer vállalkozó kedvű, az amerikai kultúrát megismerni vágyó magyar fiatal dolgozott és szerzett életre szóló élményeket az Egyesült Államokban működő mintegy négyezer tábor valamelyikében – számolt be Rasovszky Miklós projektvezető.

A táborokban kétféle munkát lehet végezni. A „J1 summer work and travel”

vízummal „support staff”, azaz kisegítő pozíciókban lehet dolgozni: ezek jellemzően konyhai, takarító vagy karbantartó munkák, amelyekre csak nappali tagozatos egyetemisták vagy főiskolások jelentkezhetnek.

A „J1 camp counselor” vízum birtokában gyerekfelügyelői feladatkört láthatnak el a jelentkezők; ebben a munkakörben nemcsak egyetemi hallgatókat, de 18. életévüket betöltött középiskolásokat és a diplomás fiatalokat – tanárokat, tanítókat, óvónőket, pedagógiai asszisztenseket és edzőket – is szívesen látják.

Az USA-ban hatalmas népszerűségnek örvendő táborok június 1–25. között kezdődnek és augusztus 15–25 között érnek véget. Erre az időszakra a munkavállalóknak „zsebpénz” jár, amelynek összege az életkortól és a munka jellegétől függ.

Idén a fizikai munkát végzők a 9 hét alatt 1350 dollárt, míg a gyermekfelügyelők 800–1100 dollár közötti összeget kereshetnek. Akinek kedve és ideje van, akár hosszabbíthat is, egy-egy plusz hétért a Camp America program résztvevői 200 dollárt kapnak – tájékoztatott Rasovszky Miklós.

A Camp America programra február 25-ig kedvezménnyel lehet jelentkezni, a 449 eurós díj a retúr repülőjegy árát, a teljes útra szóló biztosítást, a szállást és a napi háromszori étkezést is magában foglalja.

Rasovszky Miklós – ID picture (Los Angeles)

.