Több mint ötvenéves mélypontra esett vissza a születések száma Hongkongban

MTI

2022.02.28. 10:57

A halálozások száma már 12 900-zal meghaladja a születésekét Hongkongban

Több mint ötvenéves mélypontra esett vissza a születések száma tavaly Hongkongban, ami szakértők szerint súlyosbíthatja a táradalom elöregedésének problémáját a városban.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában megjelent cikk szerint 2021-ben 38 684 gyermek született Hongkongban. A születések száma ezzel először csökkent 40 ezer alá azóta, hogy 1966-ban elkezdték közzétenni az éves adatot. A visszaesés 2020-hoz képest 8 százalékos volt, ráadásul tavaly immár a hetedik egymást követő évben regisztráltak zsugorodást.

A lap által idézett szakértők szerint a születések számának csökkenése az oktatásban részvevők számának visszaesését, később pedig az emberi erőforrás zsugorodását eredményezheti majd. Rámutatnak: a korai oktatással foglalkozó szektorban már érzékelhető hatása van a jelenségnek: a jelenleg zajló tanév végéig hét óvoda zárja be kapuit Hongkongban.

Chow Wai-chun, a hongkongi Korai Gyerekkori Oktatók Szövetségének elnöke a lapnak elmondta: kevés az esélye annak, hogy a születési arány javuljon addig, amíg véget nem ér a koronavírus-járvány. Hozzátette: a helyzet jelenleg rosszabb, mint 2003-ban, a Sars-járvány idején volt. Akkor 47 687 gyermek született Hongkongban, az újszülöttek száma tehát alig csökkent a 2002-ben regisztrált, 48 119-hez képest.

A születések számának folyamatos csökkenése amiatt is aggasztó, mert a halálozási ráta tavaly immár a második egymást követő évben haladta meg a születésekét. A hivatalos adatok szerint 2020-ban csaknem 8700-zal több halálozást regisztráltak, mint születést. Tavaly pedig még jobban elbillent a mérleg: a halálozások száma mintegy 12 900-zal haladta meg a születésekét.

A SCMP rámutatott: a helyzetet nehezíti az a kivándorlási hullám, amelyet a pekingi kormányzat által Hongkongra szabottan kidolgozott nemzetbiztonsági törvény 2020-ban történő hatályba lépése idézett elő. A lap által idézett hivatalos adatok szerint a tavaly szeptemberi tanév kezdést követő négy hónapban a hongkongi általános- és középiskolák tanulóinak száma csaknem 6200-zal csökkent a nyári szünet előtti adathoz képest. A SCMP szerint sok diák a kivándorlás miatt tűnt el az oktatási rendszerből. A lap által idézett egyik népességkutató úgy vélekedett, hogy mivel a kivándorlók többségét tavaly fiatal párok és szakképzett emberek alkották, a születési arány további csökkenése várható.

A járvány, valamint a kivándorlás mellett a születések számának csökkenését a SCMP által megkérdezett szakértők a csökkenő gyermekvállalási kedvnek is tulajdonították, melyet elsősorban az oktatási rendszerrel kapcsolatos problémákkal, a rendkívül kis méretű életterekkel és a hongkongi társadalmi és politikai helyzet alakulásával indokoltak.

.