Csütörtökön kezdődik az Észt Hét filmes programja

MTI

2022.03.22. 22:03

Csütörtökön kezdődik az Észt Hét filmes programja a Tűzmadár, a Pá, Szovjetunió! és a Kratt című filmekkel a budapesti Művész Moziban.

Lauri Randla Pá, Szovjetunió! című első egész estés nagyjátékfilmjében az inkeri-finn Tarkkinen-família életét követhetik nyomon az érdeklődők. A különc családba született Johannes anyja Finnországba megy dolgozni, így a fiú a nagyszülőknél marad Szovjet-Észtországban, s egyedül kezdi felfedezni a való világot - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A szovjet időkben játszódik a Tűzmadár is, amelynek története szerint egy légierő-bázison veszélyes, a barátság és a tiltott, azonos neműek közötti szerelem határait feszegető viszony alakul ki a szolgálatát teljesítő Sergei és a bátor pilóta, Roman között.

A Kratt című ifjúsági filmben a horror és a vígjáték, a modern világ és a hagyományos észt folklór keveredik. A filmben a vidéken vakációzó észt gyerekek a faluban zajló digitális forradalom közepette megalkotják az igen házias, ám tevékenységek híján önállósuló csodalényt, a krattot.

A filmes kínálatban szerepel még egy-egy összeállítás a legfrissebb észt animációs- és dokumentumfilmekből. Utóbbiak az ételpazarlásnak és az ökoszisztéma megőrzésének témájába, valamint a kortárs észt zenei színtérre kalauzolnak. A játékfilmek Budapest mellett Szegeden és Veszprémben is megtekinthetők.

A bő egyhónapos eseménysorozatban négy kiállítás is helyet kapott: március 17-én nyílt a Fuga Budapesti Építészeti Központban a 17. Velencei Építészeti Biennálé Észt Pavilonjában debütált tárlat, a Tér! Méltóságteljes mérséklődés, amely tizenöt észt település köztereinek megújítását mutatja be.

Péntektől látható a Fonó Budai Zeneházban az Észtországban élő magyar filmes és finnugor aktivista, Csüllög Edina közreműködésével létrejött Őslakos barátaink című kiállítás, amelyben az oroszországi Hanti-manysi Autonóm Körzetben élő finnugor fiatalok saját közösségükről készített fotói, filmjei, hanginstallációi és egy igazi hanti sátor is szerepel. A megnyitón észt népzenei koncert és táncház is várja az érdeklődőket.

Március 29. és április 15. között a Budapest Fotó Fesztiválon Karolin Kruuse Nő című fotóprojektje arra keresi a választ, hogy napjaink modern Észtországában, ám hagyományosabb közösségekben élő asszonyok számára mit jelent nőnek lenni.

Békéscsabán Kai Tiislär természetfotói engednek bepillantást az észt mocsarakba, erdőkbe, tengerpartokra. Ugyanitt április 1-jén Bereczki András, Észtország magyarországi tiszteletbeli konzulja, az ELTE Finnugor Tanszék tanszékvezetője tart ismeretterjesztő előadást Észtország fejlődéséről, történelméről.

Április 1-jén a Budaörsi Latinovits Színházban Andra Teede írónő 45339 km2 mocsár című dokumentarista drámájának felolvasószínházi előadása lesz, amely a külföldre történő kivándorlás témáját dolgozza fel az országot elhagyók vallomásai alapján.

A gyerekeket rajzpályázatra invitálják a szervezők. Az idei év Észtországban a könyvtárak - vagyis a tudás és a szórakozás otthona - éve. Ebből az alkalomból a könyvtárhoz, az olvasáshoz kapcsolódó művel pályázhatnak a 3-6, 7-10, illetve 11-14 éves alkotók.

Március 17. és április 25. között tizenötödik alkalommal rendezik meg a kortárs észt kultúrából ízelítőt adó Észt Hét programsorozatot, idén öt város - Budapest, Szeged, Veszprém, Békéscsaba és Budaörs - látja vendégül az eseményeket.

.