Egyre több a hamis adományozási mozgalom

MTI

2022.03.02. 16:05

Mostanáig több mint 37 millió dollár értékű kriptovalutát sikerült összegyűjteni a háború sújtotta Ukrajna megsegítésére, azonban ennek hatására a kiberbűnözők is akcióba lendültek.

Egyre több az Ukrajnát névleg támogató, hamis, valójában kiberbűnözők által szervezett adományozási mozgalom - hívta fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NSZ NKI) szerdán a honlapján.

A közlemény szerint mostanáig több mint 37 millió dollár értékű kriptovalutát sikerült összegyűjteni a háború sújtotta Ukrajna megsegítésére, azonban ennek hatására a kiberbűnözők is akcióba lendültek.

A BleepingComputer számos "Segítse Ukrajnát!" témájú csaló e-mailt, adathalász oldalt és egyéb fórumot azonosított, amelyekkel a segítőkész felhasználók jóhiszeműségét kihasználva igyekeznek pénzt szerezni a csalók.

Mint írták: a hamis "Segítse Ukrajnát" mozgalom során a támadók olyan, jellemzően Bitcoin és Ethereum kriptovaluta-adománygyűjtést hirdetnek, amely semmilyen kapcsolatban nem áll az ukrán kormányzattal. Annak érdekében, hogy hihetőbbé tegyék a gyűjtés valódiságát, számos meggyőzésre alkalmas eszközt használnak, például az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) nevében küldenek ki e-maileket az áldozatoknak, és fórumbejegyzéseket tesznek közzé a hamis mozgalomról.

A MalwareHunterTeam szintén azonosított néhány adománygyűjtő .org domaint, amelyeket csalási szándékkal hoztak létre, továbbá felfedezték az UkraineGlobalAid[.]com weboldalt is, amely első ránézésre valódinak tűnhet, alaposabban megvizsgálva azonban jól észrevehetők a gyanús jelek és a hibás hivatkozások - emelték ki.

"Mivel ezek a csalási módszerek a jelen körülményekre támaszkodva igyekeznek kihasználni az emberek jóhiszeműségét, a gyanútlan felhasználók könnyen áldozattá válhatnak" - fogalmaztak.

Az NKI felhívta a figyelmet: azáltal, hogy az ukrán kormány kriptovalutában is fogadja az adományokat, fennáll az esélye az ilyen jellegű csalásoknak.

Ukrajna számára mostanáig 37 millió dollár értékű kriptovaluta, valamint más formában 13 millió dollár értékű adományt gyűlt össze. Azok, akik adakozni szeretnének Ukrajnának, ügyeljenek arra, hogy csak az ukrán kormány által közzétett hivatalos címekre küldjék adományukat - írta közleményében a kibervédelmi intézet.

.