Így használjuk fel a maradék húsvéti sonkát - 4 nagyszerű recept

Húsvéti receptek

alonmedia.hu

2022.04.18. 18:57

 Íme, néhány ötlet miként használjuk fel a maradék sonkát.

Sonkás-hagymás muffin recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg nyers sonka
  • 1 tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl joghurt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • őrölt feketebors
  • só kb.
  • 10 dkg sajt

Elkészítés:

  • Vágjuk össze a sonkát és a vöröshagymát kisebb kockákra.
  • Tegyük egy edénybe és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is.
  • Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőporral, majd ízesítsük sóval, borssal.
  • Egy másik tálban verjük fel a tojást és keverjük hozzá az olajat, majd a joghurtot.
  • Öntsük hozzá a lisztes, valamint a sonkás keveréket, s könnyedén dolgozzuk össze az egészet. Tegyük bele a reszelt sajtot is a tésztába.
  • A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
  • A kész tésztát kanalazzuk bele a formákba (ne teljesen tele, mert a tészta, sütés közben feljön.)
  • Tetejüket is megszórhatjuk sajttal, ha maradt.
  • Alsó-felső sütési módon a középső sínen süssük készre kb. 25 perc alatt.
  • Pihentessük 5-10 percig a sütőben.
    Melegen tálaljuk.

Zöldséges, sonkás, sajtos rakott tészta

Hozzávalók:

  • 25 dkg rövid csőtészta
  • 6 tojás
  • 10 dkg ementáli sajt
  • 25 dkg füstölt sonka
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg kukorica
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl tej
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

  • Fonnyasszuk meg a felaprított hagymát. Adjuk hozzá a felkockázott sonkát, majd a zöldborsót és a kukoricát. Pirítsuk pár percig a keveréket.
  • Verjük fel a tojásokat, öntsük hozzá a tejet, reszeljük bele a sajtot, adjuk hozzá a felaprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk.
  • Keverjük el a tojást az előzőleg kifőzött tésztával és a zöldséges raguval.
  • Tegyük tepsibe vagy őzgerincformába.
  •  220 fokos sütőben 30 perc alatt süssük készre.
.