Továbbá, a mértékletes pezsgőzés egészséges és a szívet is védi.
A lelkes önkénteseken végzett tanulmány eredményeit a British Journal of Nutrition közölte.
Az angol Reading városának egyetemén Jeremy Spencer és munkatársai évek óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Három éve olasz kutatókkal együttműködésben azt találták, hogy a központi idegrendszer betegségeit, az agyi katasztrófa utáni állapotot vagy az Alzheimer-kórt pezsgővel eredményesen lehet javítani.
A brit munkacsoport most francia táplálkozáskutatókkal együtt tovább tanulmányozta ezt a témát.
Arra voltak kíváncsiak, hogy pezsgőfogyasztás után hogyan alakul a keringési rendszerben a véráramlás, változik-e az erek rugalmassága. A vizsgálati alanyok az egyetem környékén lakó egészséges önkéntesek voltak, akiket arra kértek, hogy legalább 48 órán át ne igyanak semmiféle szeszt, és ne egyenek olyan ételeket, melyek a borokban előforduló értágító anyagokat tartalmazhatnak.
A szigorú, tudományos igényességgel végzett tanulmányban a vizsgálatra érkezőket sorsolással osztották két csoportba. Egyik csoport tagjai megittak 375 milliliter pezsgőt, vagy ugyanannyi alkoholt, cukrot és savat tartalmazó, kontrollfolyadékot. A három napig tartó mérések és laboratóriumi meghatározások után 28 nap szünet következett.
A szünet után a vizsgálat résztvevői visszatértek, és aki pezsgővel kezdte, az másodjára a cukrozott italt kapta, aki pedig a kontrollcsoport tagja volt, pezsgőzött. A két mérés eredményeit hasonlították össze a vizsgálat befejezésekor. Mint kiderült,