Pénteken újranyit a miskolctapolcai Barlangfürdő

MTI

2022.10.25. 13:58

A helyi vállalkozások összefogásának köszönhető.

Péntektől újra kinyit Miskolctapolcán a Barlangfürdő a helyi vállalkozások összefogásának köszönhetően - mondta Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke az MTI-nek.

Felidézte, hogy két héttel korábban döntöttek Miskolcon arról, hogy minden fürdőt, köztük a Barlangfürdőt is bezárják.

Bihall Tamás elmondta, mivel európai szinten egyedülálló turisztikai attrakció a Barlangfürdő, ezért a döntés újratárgyalását kezdeményezte a kamara, az egyeztetés mintegy 30 - helyi szállodát, vendéglátóhelyet üzemeltető - vállalkozás bevonásával zajlott. A vállalkozások 48 óra alatt több mint 20 millió forint hozzájárulást ajánlottak fel a fürdő újranyitása érdekében.

A rövid távú cél, hogy a Barlangfürdő a hozzájárulásokkal december 31-ig működhessen, ugyanakkor hosszú távú megoldás keresnek a fürdő folyamatos nyitva tartására. Jelezte, ennek érdekében a várossal együtt létrehoznak egy turisztikai kerekasztalt, ahol a Barlangfürdővel összefüggő kérdésekkel is foglalkoznak majd, és a kormánnyal is próbálják felvenni a kapcsolatot.

A Barlangfürdő üzemeltetéséhez szükséges minimális létszámot a Miskolci Fürdő Kft. biztosítja.

Szendrei Mihály, a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, a város fürdőt üzemeltető cége - a Miskolci Fürdő Kft. - döntött úgy, hogy a nehéz helyzetre tekintettel bezárja a Barlangfürdőt, ám a miskolctapolcai attrakció nélkül a helyi turisztikai vállalkozások - leginkább szállásadók, de éttermek és más szolgáltatók - jelenléte szinte okafogyottá válik.

Ezt támasztja alá, hogy a fürdő bezárását követő pár napban a helyi szállásadóknál a foglalások száma csaknem nullára esett vissza. Ez a helyzet pedig a városnak is bevételkiesést jelent.

.